28.7 C
Banja Luka

DODIK: „CIK odlukom ubrzao put Srpske ka nezavisnosti“

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da Centralna izborna komisija (CIK) nije smjela da proglasi preliminarne rezultate, te da bi odluka da se ponovo broje glasovi za predsjednika i potpredsjednika Srpske mogla značiti da Srpska veoma brzo proglasi nezavisnost.

Dodik je naveo da od subote do jutros niko nije bio u CIK-u, te da su vreće sa glasovima bile kao na autobuskoj stanici i da nema razloga da im više vjeruje.

„Ali, pokušaćemo da napravimo još jedan potez i tužimo ih Sudu BiH, kako to zakon nalaže, za njihovu odluku. Jednako tako ćemo i svakog njihovog člana tužiti za kršenje i zloupotrebu prava i zakona“, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da je riječ o očitom kršenju zakona, te da za to treba neko i da odgovara.

Dodik je naveo da je sinoć dobio informaciju da opozicija nakon mitinga ide u Sarajevo da tamo pokuša sa novcem da utiče na članove CIK-a.

„Smatrao sam da je to nemoguće, ali to je BiH – nikakva zemlja o kojoj ne vrijedi govoriti niti trošiti energiju“, rekao je Dodik, koji je na opštim izborima bio kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske.

On je napomenuo da nije u kontaktu ni sa jednim članom CIK-a, ali da je gospođa koja radi u CIK-u viđena juče na Trebeviću sa liderom SDS-a Mirkom Šarovićem.

„I PDP ima svog člana u CIK-u, koji se distancirao od te partije, ali očigledno da su prijetnje urodile plodom. Jedan član te komisije rekao je da je to nezakonita odluka. Ako neko misli da ovo ide u korist BiH, grdno se vara“, rekao je Dodik.

Govoreći o tvrdnjama opozicije da je narodna volja pokradena, Dodik je rekao da oni ovo vide kao neku malu pobjedu, ali da će se tek vidjeti rezultati, te upitao kako je moguće da je sve uredno na ostala tri nivoa, a jedino nije u redu u izboru za predsjednika Republike Srpske.

Dodik je naveo da bi ova odluka CIK-a mogla značiti da Republika Srpska vrlo brzo proglasi svoju nezavisnost.

„Da li je to stabilizacija ili destabilizacija, tek će se vidjeti. Ali, na ovim izborima narod je pobijedio i Republika Srpska će ostati mirna i stabilna, zna se ko je pobjednik izbora, ali mi je u jednu ruku i drago što su ovakvom odlukom ubrzali naš put ka nezavisnosti“, rekao je Dodik.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here