16.7 C
Banja Luka

Dodik i partneri u vlasti traže podršku opozicije

On je istakao da se u Srpskoj ne podižu revolucije, već se radi u skladu sa Ustavom i pozvao opozicione partije na razgovore s ciljem očuvanja srpskog jedinstva i patriotskog osjećaja za Srpsku.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da se neophodno vratiti na ustavni sistem BiH za šta je potrebno sačiniti okvir i metodologiju za reagovanje na ranije date saglasnosti u tri oblasti – porezi, odbrana i Visoki sudski i tužilački savjet BiH /VSTS/.

“Smatramo da je potrebno da Narodna skupština Republike Srpske povuče saglasnosti date ranije i da najkasnije do šest mjeseci, uredimo ove oblasti normativno. Ove oblasti uređivaćemo putem rješenja koja su ustavna, koja nisu protiv ustava BiH i Republike Srpske, odnosno Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je novinarima Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije.

On je istakao da se u Srpskoj ne podižu revolucije, već se radi u skladu sa Ustavom i pozvao opozicione partije na razgovore s ciljem očuvanja srpskog jedinstva i patriotskog osjećaja za Srpsku.

“Кada je riječ o indirektnim porezima, naša je saglasnost da recimo stopa od 17 odsto, ostane jedinstvena. Ovdje se radi o konceptu koji smo već imali, a to je da svaki entitet ima svoju službu za indirektne poreze i nadležnost za naplatu prihoda i mi na tom pitanju radimo, a ne da mi sad razvaljujemo jedinstvenu stopu, ugrožavamo jedinstveno tržište. Spremni smo da harmonizujemo neke stvari, ali nismo spremni da ono što je u nadležnosti Republike, a to su finansije, više gubimo svake godine nekoliko desetina miliona maraka”, kaže Dodik.

Govoreći o VSTS, Dodik je podsjetio da je to tijelo formirano nasiljem bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, bez ikakvih saglasnosti, te da je pravosuđe u nadležnosti Republike Srpske.

Lider SNSD-a je ponovio da je Ustavni sud BiH inkvizicijski u kojem sjede stranci koji otimaju i čerupaju Republiku Srpsku.

“Ustavni sud je neustavan, to je inkvizicijski sud, u njemu sjede stranci koji otimaju i čerupaju Republiku Srpsku. Šume su oteli Republici Srpskoj odlukama Ustavnog suda. Šume su u nadležnosti Federacije BiH i Brčko distrikta. Možda će sada potrčati da i to regulišu. Ono što želimo da kažemo jeste da odbacujemo tu odluku Ustavnog suda, ona je neprimjenjiva, za nas neodrživa”, naglasio je Dodik.

On kaže da će se zakonodavstvom još više ojačati nadležnosti Srpske, čije je pravo da raspolaže svojom imovinom i ponovio da bi sjednica Narodne skupštine trebalo da bude polovinom novembra.

Pozivamo političke faktore i stručnu javnost da zajedno sa nama učestvuju u kreiranju medotologije i okvira kako da se krećemo. Sastanke ćemo organizovati narednih dana. Ova generacija mora izgraditi model u kome pitanja važna za narod neće biti različita kada je riječ o političkim partijama”, poručio je Dodik.

(Srna Foto: Srna)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here