Naslovna Najnovije „Dodik i SNSD su pokazali da su im važnije fotelje od interesa...

„Dodik i SNSD su pokazali da su im važnije fotelje od interesa Srpske, ko je vjera, a ko nevjera“

0

– „Odbijanje SNSD-ove većine da u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasa za PDP-ov zaključak kojim se zadužuju predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da ne učestvuju u radu istih dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH bez učešća stranih sudija do kraja je ogolilo njihove politikantske namjere“, rekao je Milanko Mihajilica, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Mihajilica kaže da bi usvajanje i provođenje takvog zaključka pokazalo ozbiljnije namjere da se problem Ustavnog suda konačno riješi, kao vid pritiska na njihove partnere u vlasti u institucijama BiH.

„Mi smo bili spremni da podržimo zakon ukoliko se naš zaključak usvoji. Milorad Dodik je na sjednici rekao da napismeno predložimo ovaj zaključak i da će biti usvojen, ali je i to, usput zagovarajući srpsko jedinstvo, slagao. Odbijanjem su po ko zna koji put pokazali da samo prave velike priče od kojih na kraju ne bude ništa, a da su im važnije podjele fotelja u zajedničkim institucijama nego interesi Republike Srpske. Pokazali su da, kao nekada sa Izetbegovićem, danas sa Nikšićem, Кonakovićem, Bećirovićem, Helezom i drugim partnerima raspiruju tenzije, nabacuju loptu jedni drugima, a poslije će sjesti i bez problema dogovoriti budžetski plijen. Pokazali su da lažu, kao i sve do sada“, rekao je Mihajilica.

Podsjetio je da priča oko Ustavnog suda traje godinama, te da je zaključak da se ne donose odluke u zajedničkim institucijama BiH dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu bez učešća stranih sudija usvojen još u februaru 2020. godine.

„I za manje od 24 časa taj zaključak je, odlučujući u Predsjedništvu BiH, prekršio upravo tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Da su imali ozbiljne namjere da se riješi pitanje Ustavnog suda, mogli su pri formiranju Savjeta ministara Zakon o Ustavnom sudu BiH bez učešća stranih sudija postaviti kao uslov svojim partnerima iz „trojke“, kojima se žurilo da se formira vlast. Ali nisu. S druge strane, juče smo, na Vidovdan, u duhu velikog praznika i tog njihovog „srpskog jedinstva“ čuli strašne kvalifikacije i uvrede na račun poslanika PDP-a i Liste za pravdu i red. Tragikomično je da oni mene svrstavaju na njihovu listu navodnih izdajnika, koji nikada nisam glasao ni za jedan prenos nadležnosti, niti za potvrđivanje ijedne odluke OHR-a, a Dodik i SNSD jesu, pa čak su uz pomoć stranaca, smjenom legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Nikole Poplašena, i došli na vlast“, istakao je Mihajilica.

Dpdao je da juče nije htio na to da odgovori jer „nije srpski na Vidovdan se prepirati“.

„Na kraju krajeva, ovakvim ponašanjem, režimskim lažima i prevarama, sami su učinili da uoči Vidovdana svi vide kakva su oni nevjera „, poručio je Mihajilica.

(BN) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube