30.7 C
Banja Luka

Privatni fakulteti pod istragom obrnuli 20 miliona KM

Privatni fakulteti u Bosni i Hercegovini, a koji su u februaru ove godine bili na meti istražnih organa zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i drugih malverzacija imali su u prošloj godini ukupne prihode od 20 miliona maraka i dobit veću od 2,2 miliona KM, pokazuju njihovi finansijski izvještaji.

Po finansijama prednjači Panevropski univerzitet „Apeiron“ iz Banjaluke preko kojeg je prošle godine prometovano 6,37 miliona maraka, od čega je prikazao dobit od 135.886 KM.

Inače, ova obrazovna ustanova je od 2010. godine imala ukupno 96,5 miliona maraka prihoda iz koje su vlasnici i osnivači podijelili osam miliona maraka čiste dobiti.

Zlatni period za „Apeiron“ je bio od 2010. do 2013. kada se godišnje zarađivalo između 1,5 i dva miliona KM.

Na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka (NUBL) takođe se obrću ozbiljne cifre, ali za razliku od „Apeirona“ profita gotovo i da nema u finansijskim izvještajima, te bi cinici mogli zaključili da vlasnici fakulteta rade iz humanitarnih pobuda.

Naime oni su za prošlu godinu prijavili 2,27 miliona KM prihoda iz koje su ostvarili 2.317 maraka dobiti. Isto je bilo i 2021. godine, gdje su imali promet nešto veći od dva miliona KM i zaradu od tek 12.768 KM. Neuvjerljivo mala dobit u poređenju sa ostalim fakultetima koji su imali znatno veći profit sa značajno manjim prihodima.

Univerzitet za poslovne studije Banja Luka iz dva miliona maraka prihoda izvukao je 162.661 KM dobiti.

Sličan obrt imao je i Evropski univerzitet „Brčko distrikt“ (1,93 miliona KM), s tim da je od te sume vlasnicima ostala značajno veća dobit od 812.242 KM.

Visoka škola „Prometej“ čije je poslovanje takođe bilo pod istagom, državi je prijavila 225.917 maraka dobiti iz poslovnog prometa od 788.503 KM.

Podsjećamo, njima je nedavno Inspektorat Republike Srpske poništio 167 diploma zbog tehničke greške, a o čemu je CAPITAL juče pisao.

Grad ćevapa i fakulteta

Kada je Federacija BiH u pitanju ozbiljan novac se „vrtio“ u  „Internacionalnom univerzitetu Travnik“.

Sa 3,8 miliona maraka u vrhu su po prihodima, dok je dobit iznosila nepunih 450.000 KM.

Međutim, to je značajno lošiji rezultat od pretprošle godine kada je iz 4,4 miliona izvučeno 1,3 miliona KM dobiti.

Podsjećamo, ovi, ali i još nekoliko privatnih univerziteta bili su pod budnim okom istažnih organa.

Inspektori su glumeći studente upisivali fakultete i kupovali diplome, a neki od čelnih ljudi u ovim ustanovama su bili privredeni i uhapšeni u sklopu akcije „Klaster“.

(Capital)  Foto:BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here