28.7 C
Banja Luka

DODIK: Ja nemam nikakav problem da ovdje dođe ako hoće 100.000 vojnika NATO-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini kako su sav “problem u Bosni i Hercegovini i sav nered koji je napravljen u BiH napravila četiri neimenovana stranca”.

– Neki visoki predstavnici i tri sudije Ustavnog suda u kontinuitetu su posijali ovaj nered i ne znam kako će ga počistiti. Što se nas tiče, RS čita doslovno Ustav i spremna je da se ponaša u skladu s Ustavom. Sve što je predviđeno Ustavom za BiH, izvornim tekstom Ustava, mi ne diramo. Mi to podržavamo i naći ćemo se na mjestima odlučivanja onog trenutka kada ti arogantni stranci, koji pokušavaju ovdje da uvode red raznim spekulacijama, uklone onu brljotinu koji je napravio Valentin Inzko i da omoguće da funkcionira BiH – kazao je Dodik.

Dodao je da „kada oni sklone iz pravnog sistema brljotine Inzka, mi ćemo se vratiti u institucije BiH i tamo odlučivati o važnim stvarima“.

– To im je sto puta rečeno, a reći ćemo ponovo – naveo je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da poziva NATO trupe da dođu u Brčko, Dodik je kazao da „on (Izetbegović) upravlja Ustavnim sudom, upravlja sudovima, sada je ovo zaista vrhunac da upravlja i NATO-om“.

– Najbolju mjeru, da ne bude da je to naše prepucavanje, rekao je komandant EUFOR-a koji je prije 20-tak dana govorio o tome i rekao da je bezbjednosna situacija dobra i da nema potrebe za širenje trupa. To govori o njihovim nekim ambicijama, strahovima. Ja nemam nikakav problem da ovdje dođe ako hoće 100.000 vojnika NATO-a – kazao je Dodik.

Ali, dodao je on, ono što je neophodno prije toga učiniti jeste pribaviti saglasnost nadležnih organa, a nadležni organ za to je Predsjedništvo BiH.

– Ja još sjedim u tom Predsjedništvu i nikada neću dati suglasnost da bilo čije, ni NATO-ove, ni ruske, ni bilo čije trupe ovdje dođu. Prema tome, ako on misli da je sudbina i da odnose između nas, predstavnika konstitutivnih naroda, treba da uređuju vojne snage, to je apsolutno nakaradno. Ja ću samo reći da ćemo mi nastaviti u takvim okolnostima da se bavimo politikom i naša politika je jasna, poštujte Ustav – kazao je Dodik.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here