Naslovna Uncategorized Dodik jedno, Višković drugo u roku od 24 sata

Dodik jedno, Višković drugo u roku od 24 sata

0

Višković pristao: U paketu riješiti 14 prioriteta EU Dodik jedno, višković drugo u roku od 24 sata.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković upoznao je danas šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera i ambasadore zemalja EU u BiH da Srpska ostaje pri stavu da se svih 14 prioriteta potrebnih za proces pristupanja Uniji moraju rješavati u paketu, a ne jedan po jedan, i da trebaju biti predmet razmatranja u narednom periodu.

Na sastanku sa članovima delegacije EU o posljednjim dešavanjima u svjetlu davanja uslovnog kandidatskog statusa BiH, Višković je istakao da je Republika Srpska opredijeljena da se kreće na putu EU integracija i ponovio stav Srpske da se poštuje već usvojeni mehanizam koordinacije na nivou BiH.

On je napomenuo da su zemlje Balkana dio Evrope i da EU nije potpuna bez njih, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Satler je poručio da zemlje članice EU podržavaju BiH na putu ka članstvu i ohrabrio da se nastavi sa potrebnim reformama, te istakao da očekuje pozitivne pomake sa sastanka sa političkim liderima iz BiH u decembru u Briselu.

Sastanku su prisustvovali i ambasadori u BiH: Njemačke Tomas Fičen, Austrije Ulrike Hartman, Slovenije Damijan Sedar, Slovačke Roman Hloben, Švedske Helena Lagerlef, Bugarske Valeri Jotov, Irske u BiH Adrijan Farel, Rumunije u BiH Anton Pakuretu, te predstavnik diplomatske kancelarije Belgije u BiH Benjamin Šturtevagen i šef Кancelarije Delegacije EU u BiH u Banjaluci Simone Gverini, prenosi Srna.

Zanimljivo je da je juče predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da je priooritet riješiti pitanje ustavnog suda BiH pa onda 14 prioriteta EU. On je rekao da će to biti njegov stav 5. decembra kada će u briselu biti bh. lideri sa evropskim zvaničnicima.

(BN) Foto: Srna

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube