28.7 C
Banja Luka

Dodik kontra Vučiću: BiH nije uvela sankcije Rusiji (VIDEO)

– Naravno, ja koliko znam BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Koliko znam neki od ambasadora na nekim nivoima su dali svoje saglasnosti ali bilo je i Srbija isto na nekim mjestima gdje je davala te saglasnosti ali ono što je isto i u Srbiji i ovde da nema formalne odluke Ustavom predviđenih organa da donese neku takvu odluku.

Ovo je odgovor predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na pitanje BN TV: – Kako komentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su sve zemlje u regionu i Evropi, osim Srbije, uvele sankcije Rusiji?.

Takvu odluku, kaže Dodik, nije donijelo ni Predsjedništvo ni Savjet ministara ni Parlamentarna skupština BiH i to nije donijelo zato što Republika Srpska ne da svoju saglasnost da se donese takva odluka.

„Tako je i u Srbiji i Srbija nije donijela odluku na najvišem nivou Predsjednika ili Vlade Srbije da se uvedu sankcije. I okej, to je činjenično, predsjednik Vučić ima pravo da on tumači način kako on to misli da treba i kako jeste“, kazao je Dodik.

On je dalje naveo:

„Tačno je, Srbija nije uvela sankcije i možda je Srbija u težim okolnostima oko toga, vezano za Kosovo i Metohiju, pritiske itd. Možda je značajnija u tom pogledu činjenica da Srbija nije uvela sankcije. To je tačno. I ja sam izuzetno zahvalan predsjedniku Vučiću što istrajava u tome, pored svih nastojanja da mu se imputira i nametne priča kako eto samo što nije, a to samo što nije traje već tri godine. I svi oni što kažu eto samo što nije uveo sankcije, očigledno lažu“.

„Srbija nije uvela sankcije, tačno je. Ali je tačno da ni BiH nije uvela sankcije. I to zahvaljući Republici Srpskoj, što se tiče Muslimana oni bi uveli, pa čak i Hrvati“, kazao je Dodik.

Podsjetimo da se BiH u potpunosti pridružila EU kada su u pitanju sankcije Rusiji. To su nedavno saopštili i predstavnici EU, koji su boravili u BiH i pohvalili BiH što se kada je u pitanju spoljna politika stopostotno pridružili EU, što je, kako su kazali, jedan od glavnih aduta ukoliko bude donesena odluka za otvaranje pregovora sa BiH.

Dodik je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci sumirao utiske posjete Rusiji i Bjelorusiji, ocijenivši veoma uspješnim razgovore sa tamošnjim zvaničnicima, posebno sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here