Naslovna Najnovije „Dodik krčmi imovinu Srpske da bi sačuvao vlast!“

„Dodik krčmi imovinu Srpske da bi sačuvao vlast!“

0

Mađarska je početkom jula odobrila prvih 35 miliona evra pomoći za Republiku Srpsku.

Ovo “odobrenje” je stiglo nakon sastanka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i šefa mađarske diplomatije Pétera Sijerta.

Formiranje mađarskog fonda od 100 miliona evra za pomoć Republici Srpskoj je dogovoreno u novembru prošle godine tokom posjete premijera Mađarske Viktora Orbana Srpskoj.

Od 1. septembra će biti raspisan poziv poljoprivrednicima da učestvuju u projektu Vlade Mađarske u Republici Srpskoj i distriktu Brčko, koji se odnosi na subvencionisanje prilikom kupovine priključaka, opreme i alata za poljoprivredu.

Maksimalan iznos subvencije je 70 odsto od tržišne cijene proizvoda, a maksimalan iznos subvencije po poljoprivrednom proizvođaču je 25.000 evra.

Republika Srpska se tako pridružila grupi od šest zemalja u kojim se već nekoliko godina realizuje ovaj program, među kojim su i četiri zemlje članice Evropske unije.

Direktor ove fondacije Andrea Jaglica rekla je da su već više od hiljadu ljudi u Republici Srpskoj upoznali o programu i da je zainteresovanost zaista velika.

U međuvremenu je Konkurencijski savjet BiH objavio da je primio prijavu mađarske kompanije Lugos Renewables (LREN) kojom ona želi da preuzme većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1.

Da će mađarska kompanija Lugos Renewables biti većinski vlasnik solarne elektrane vrijedne više od 50 miliona eura, koja treba da se gradi u okolini Trebinja, vijest je koja se proširila u isto vrijeme kada je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio EU i Njemačkoj da se RS okreće drugim partnerima.

A uz Kineze, to su upravo Mađari.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ljubiša Krunić za Oslobođenje kaže da je izgradnja prijateljskih odnosa sa drugim zemljama uvijek dobrodošla i poželjna, kao i investicije koje na taj način dolaze.

– Međutim, u nekim poslovima sa Mađarima se postavlja pitanje da li se zaista radi o investiciji i šta je pozadina, jer je sve urađeno potpuno netransparentno.

Navešću primjer prodaje Solarne elektrane Trebinje 1, gdje bi Mađari trebali biti vlasnici 70 odsto udjela, a ERS 30 odsto, dok ugovor nije prezentovan javnosti, kaže Krunić.

Preskočene su, dodaje on, brojne procedure, nije bilo javnog nadmetanja, odnosno mogućnosti da neko drugi eventualno investira pod povoljnijim uslovima. Samim tim i ovo je, dodaje Krunić, još jedan vrlo sumnjiv posao.

– Režim pred izbore očigledno prodaje sve redom i to sve obavijeno velom tajni, tako da je i ovaj mađarski posao na neki način pomoć režimu i Dodiku u krčmljenju naših resursa i prikupljanju novca.

Međutim, podsjetiću na to da je Viktor Orban i pred izbore u Sloveniji pomagao Janezu Janši, koji je poražen. Isto čeka i ovdašnji režim, istakao je Krunić.

(Oslobođenje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: