Naslovna Izdvajamo Dodik o Inckovom zahtjevu: Ukinut ćemo odlikovanja pa ih ponovo vratiti

Dodik o Inckovom zahtjevu: Ukinut ćemo odlikovanja pa ih ponovo vratiti

Govoreći o zahtjevu Valentina Inzka Narodnoj skupštini Republike Srpske da ponište odlikovanja „ratnim zločincima“, Milorad Dodik je kazao da će, ukoliko to budu morali uraditi, u jednom trenutku, odlikovanja sigurno vratiti.

„Odlikovanja Republike Srpske su naša stvar i mi ćemo ostati pri našim odlikovanjima. Ako se odlučimo da Inzku pridajemo bilo kakav značaj i ako procijenimo da nešto realno treba učiniti po tom pitanju i Inzko i onaj ko ga nasleđuje mora znati da ćemo ta odlikovanja prvom prilikom ponovo vratiti. Ishod te borbe je na našoj strani nije na njegovoj“, rekao je on.Valentin Inzko je početkom februara dao rok Narodnoj skupštini RS-a da oduzmu odlikovanja data Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

Dodik ističe da to nije nešto o čemu on odlučuje jer nije u NSRS, ali smatra da se oduzimanje odlikovanja vjerovatno neće dogoditi, osim privremeno.

„Inzko nije kredibilan da bilo šta traži, radi se o tipu koji nije konzistentan, da jeste uradio bi nešto da se skinu table sa Vijećnice u Sarajevu. Nema potrebe da ja njemu išta odgovaram, on ostaje mali špekulant, mali politički miš koji uvijek pokušava da malo nešto ugrize“, rekao je Dodik.

Dodik je danas održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o različitim temama između ostalog i o posljednjim aktuelnostima vezanim za „mirni razlaz u BiH“.

(KLIKS)