Naslovna Izdvajamo Dodik o NABAVCI VAKCINA: „Nemam naznaka kad će da stignu“

Dodik o NABAVCI VAKCINA: „Nemam naznaka kad će da stignu“

0

Postoje problemi sa zajedničkom nabavkom vakcina za BiH, nema naznaka kada će da stignu i odgovornost je na organizatorima, izjavio je predsjedavajući Predsjedništava BiH Milorad Dodik na današnjoj konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da i u moćnijim zemljama postoje problemi sa nabavkom vakcina, kao što je Španija, što govori o nesređenosti tržišta.

– Sinoć sam dobio garancije da ćemo oko 100.000 doza obezbjediti za Republiku Srpsku, koje će stići u februaru, iz Ruske Federacije. Vakcine će biti besplatne. Smatramo da u tom pogledu ne treba da se spekuliše i svima treba dati mogućnost izbora ko želi ili ne želi da se vakciniše. Nadam se sljedeće sedmice da ćemo moći da pokrenemo taj process. Ne znam šta se dešava sa Federacijom BiH, ja govorim za Republiku Srpsku – kazao je Dodik.

Na pitanje zašto samo priča o nabavci vakcina za Republiku Srpsku, Dodik je izjavio da on nije predsjednik svih građana BiH, već građana Republike Srpske.

– Mi možemo doći najbrže do ruskih vakcina. I prije dolaska vakcina iz Rusije mi ćemo pokušati da nabavimo druge vakcine, da vakcinišemo zdravstvene radnike iz Republike Srpske. Srpski sam član Predsjedništva i pokušavam sa ostalim kolegama iz Predsjedništva da napravim dogovor o stvarima oko kojih je to moguće, a nisam dobio od njih potvrdu da su spremni da to zajedno činimo. Još uvijek nemamo naznaku kada bi putem zajedničkih nabavki te vakcine mogle da stignu. Ako neko želi Ruske vakcine i ako im ja mogu pomoći, stavljam im se na raspolaganje – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da nije optimistična najava da će EU zatvoriti tržište po pitanju snabdijevanja vakcinama i da to može biti problem.

– Ključno je pitanje borba protiv pandemije, ovim putem se još jednom zahvaljujem zdravstvenim radnicima. Ja mogu da posvjedočim naporima koje oni čine i smatram da su svojim radom doprinijeli dosta u borbi protiv korone – naglasio je on.

Kada je riječ o migrantskoj krizi Dodik je rekao da se na tom problemu takođe radi.

– Smještajni kapaciteti za migrante su obezbijeđni i sve su bolji. Vlada RS je obezbijedila 50 kontejnera za smještaj migranata – rekao je Dodik.