Naslovna Izdvajamo Dodik o vojnoj vježbi na Manjači: To je više simultana, online vježba

Dodik o vojnoj vježbi na Manjači: To je više simultana, online vježba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je kazao da u narednom periodu neće biti održana NATO vježba na Manjači kod Banje Luke, već „simultana vježba OS BiH i Sjedinjenih Američkih Država“.

„To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online, s dijelom gađanja pješadjskom municijom. To se radi između OS BiH I SAD-a, ne NATO-a. A to je bilo potrebno da bi na ljeto imali istu vježbu OS BiH i Vojske Srbije na Manjači“, izjavio je.On je kazao da je 2017. godine bilo predviđeno da se iznad Manjače na vježbi dižu F10 avioni s osiromašenim uranijem i da bojevim oružjem gađaju mete na Manjači.

„Ja sam to odbacio i rekao da se to neće desiti i nije se desilo. I sada imate da se dešava ova simulacija. Imate pravo misliti šta hoćete, ali tako je“, dodao je.

Kazao je da je ponosan što ne uzlijeću američki F10 avioni.

Podsjetimo, vježba „Brzi odgovor 21“ realizirat će se u drugoj polovini maja 2021. u sklopu multilateralne vježbe „Branilac Evrope 21“ („Defender Europe 21“), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

Oružane snage BiH će u vježbi učestvovati s oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a učestvovati kopnenim i zračnim komponentama s više od 700 pripadnika.

(kliks)

PROČITAJTE JOŠ

VUKANOVIĆ: Manipulišu narodom, povukli su inicijativu o samoopredjeljenju