Naslovna Izdvajamo Dodik otputovao na „mrski Zapad“, mijenja Tegeltiju

Dodik otputovao na „mrski Zapad“, mijenja Tegeltiju

0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otputovao je u Brisel, umjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, na radnu večeru koju za lidere Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Dodik je u Brisel otputovao očito kao zamjena Tegeltijina, koji se nalazi u SAD, što je nova blamaža i za BiH i za Republiku Srpsku.

Ovo je samo dokaz da Dodik pokušava da se vrati u svoje staro, zapadno, jato, bez obzira što ih je posljednjih mjeseci proglašavao za mrske neprijatelje i u javnosti proklamavao neke druge interese.

Inače, Dodikova praksa je poznata da odavno jedno priča a drugo radi.

Fokus razgovora biće, kako je najavljeno u Briselu, na ratu u Ukrajini i njegovim posledicama na bezbjednosna i ekononomska pitanja u regionu, ali i na „unapređenju koordinacije i zajedničkog” odgovora regiona i EU na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

U Briselu napominju da je u pitanju neformalna radna večera koju šefovi diplomatija EU već tradicionalno organizuju za lidere sa Zapadnog Bakna kako bi se procijenuila situacija i saradnja u regionu, angažman EU sa regionom i evrointegracioni put Zapadnog Balkana.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu naglašavaju da će ovoga puta ipak rat u Ukrajini biti u fokusu razgovora Borelja sa partnerima iz regiona.

Predviđeno je da se razgovara o uticaju ”ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu” na bezbjednosnu i ekonomsku situaciju u regionu ukljucujući i pitanja snabdjevanja energentima i hranom, a domaćin je na dnevni red sastanka stavio i pitanje ”bolje korrdinacije i zajedničkog odgovora” EU i Zapadnog Balkana na „rusku agresiju”.

Kako javlja Tanjug, dolazak na radnu večeru u Brisel, pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučić, potvrdili su i predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, dok će privremne institucuje u Prištini predstavljati ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Milorada Dodika među najavljenim gostima nema, Međutim, Tegeltija boravi u SAD, tako da će vjerovatno po njegovoj želji, na toj večeri biti, ako Brisel dozvoli, Milorad Dodik.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: