Naslovna Politika Dodik: Ovu zgradu smo mi napravili, narod je postojao i prije pa...

Dodik: Ovu zgradu smo mi napravili, narod je postojao i prije pa što nije bilo napravljeno?

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, rekao je da će tokom predstojećih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine predložiti da iz Republike Srpske u jednoj ličnosti treba birati člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike i da predsjednik Republike po automatizmu bude član Predsjedništva.

“Mi imamo pravo da kažemo kako ćemo birati našeg člana Predsjedništva i mislimo da predsjednik koji ima dinamiku i upoznat je sa svim detaljima za Republiku Srpsku treba da bude član Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik.

Govoreći o SNSD-u, on je rekao da nije tačno da je ta stranka u defanzivi, već da samo poštuje činjenicu da smo u vremenu pandemije i da je “jedini cilj pomoći u tom smislu, a ne nametati političke teme”.

NN: Vjerujete li da može doći do toga da Savjet bezbjednosti ne prihvati novog visokog predstavnika?

DODIK: Naravno. Sada mogu reći da će doći do toga, a tome je doprinijela Narodna skupština Republike Srpske i šta mene briga za Šmita i Njemačkom. Pita li nas iko šta mi mislimo? Njemačka hoće opet da reafirmiše priču o BiH, a nama je dosta tih priča i ne želim svoj život da potrošim na neuspješne priče o BiH ili ti svoj.

NN: Kakvo je stanje u SNSD-u? Najavili ste reviziju članstva, šta to znači?

DODIK: Revizija je da vidimo ko je tu i ko je spreman za dalju političku borbu i da napravimo balans. To nije priča o izbacivanju, već o prikupljanju i novom konsolidovanju. Ne želim da razvijam lažni stereotip kojem smo i mi doprinijeli u SNSD-u, a to je da je gubitak gradonačelnika značio krah SNSD-a. Mi smo u Banjaluci ostali pobjednici i najveća partija u Banjaluci koja okuplja značajnu većinu. Partije koje su bile sa nama u koaliciji dobile su 60 odsto podrške, ali, nažalost, neki su igrali prljavo i nisu podržali našeg zajedničkog kandidata. Iza nas je ostao grad. Ova zgrada – mi smo je napravili, istočni i zapadni tranzit, a kad kažem mi – mislim na SNSD.

NN: Dobro. Narod je napravio.

DODIK: Narod je bio i prije toga. Narod je postojao i prije ove zgrade, pa što nije bilo napravljeno? Narod je postojao i prije Kliničkog centra, gdje je uloženo 200 miliona. Trebalo je imati snage sakupiti toliki novac i usmjeriti ga u prave projekte. Bio je i Mladen Ivanić, pa ima li ijedan objekat koji je napravio – i u tome se razlikuje vlast.

N: Da li je SNSD u defanzivi? U javnosti se stiče utisak da nema više energije koja je nekad bila.

DODIK: Nije tačno. Imamo neku svoju dinamiku. U samoj kampanji smo rekli da nećemo ići u skupove jer poštujemo epidemiološke mjere i možda nas je to koštalo. Da nije bilo pandemije i da smo našim radom kako smo radili pitanje je kako bi to izgledalo. Nismo u defanzivi, SNSD je konsolidovan i danas je odgovorna politička partija. Mislimo da nije ukusno izdizanje nikakvih političkih tema u vrijeme pandemije i zato je ne ističemo i usmjereni smo da damo odgovor na pandemiju.

NN: Dok ste bili u bolnici SNSD nije postojao i to je činjenica. Zbog čega?

DODIK: Kako nije postojao? Možda su se samo ovi koji se nisu pojavljivali u međuvremenu sikirali za mene zbog sebe pa su možda bili malo neaktivniji. Sada je sve dobro, zajedno radimo i SNSD je jedina ozbiljna ponuda ovom narodu.

Tragamo za rješenjem za Radojičića

NN: Hoće li Igor Radojičić biti ministar u Savjetu ministara?

DODIK: Igor zaslužuje da bude pozicioniran na nešto što je dobro. Pričaću s njim, ako on bude htio – nema problema. Moramo na nivou većine na nivou BiH da to dogovorimo jer znajući Igora njemu ne treba avantura, ali on je broj jedan u tom pogledu. Ako to bude u okviru onoga što on očekuje biće dobro, a ako ne naći ćemo nekoga drugoga, a za Igora da tragamo za drugim postavljanjem ili rješenjem.

Cijeli intervju pročitajte na portalu Nezavisnih novina