Naslovna Izdvajamo Dodik polijepio bilborde sa skupa na Kozari: „Forsiranje masovnosti kao pokazatelj problema...

Dodik polijepio bilborde sa skupa na Kozari: „Forsiranje masovnosti kao pokazatelj problema sa mobilizacijom članstva“

Nakon što je na Kozari održan skup SNSD-a, na kojem je prisustvovao najviši vrh stranke predvođen Miloradom Dodikom, po Banjaluci ali i okolnim mjestima pojavili su se bilbordi sa najboljim fotografijama sa tog događaja.

Uglavnom su birane fotografije koje prikazuju masovnost skupa, a ona najupečatljivija svakako je ona urađena dronom.

S obzirom na to da su prošle godine bila zabranjena masovna druženja sa građanima, ovog ljeta to definitivno nije bio slučaj.

Koristeći povoljnu epidemiološku situaciju, Dodikova stranka odlučila se na poligon u kojem barata najbolje. Red roštilja, red muzike, red politike…i sve to masovno, veliko i onda sve to na bilborde. Da se vidi kako se može prkositi svima – od opozicije pa sve do korone.

I baš kada su završeni svi mega politički događaji, a djeca kreću u školu, najavljuje se pooštravanje epidemioloških mjera.

Čini se kako je politička kampanja za izbore 2022. godine uveliko počela, ali na ovakav način sigurno ne.

„Nikada niko nije ranije krenuo sa predizbornom kampanjom ovako zvanično“ kaže za BUKU izvršna direktorica „Transparency Internationala BiH“

Ona kaže da je ovdje riječ o oglašavanju političke partije ali je to dozvoljeno da rade.

„U suštini, to jeste stranačka promocija. s tim što je političkim partijama dozvoljeno da to rade. Nema nikakvih prepreka. Ono što je zabranjeno jeste da to čine samo u periodu pod raspisivanja izbora do zvanične kampanje.Oni se mogu promovisati i imati plaćeno oglašavanje. Čak i u periodu kada im je zabranjenoo smiju putem plaćenog oglašavanja najavljivati svoje konvencije. Kljucno je vidjeti hoće li to sve prijaviti u svojim finansijskim izvještajima“ kaže Korajlić za BUKU.

Politička nalitičarka Tanja Topić kaže da su ovakve aktivnosti – stranački mitinzi ali i nasljedno plakatiranje pogrešni iz više razloga.

„Mi se nalazimo već dvije godine zarobljeni pandemijom i uslovima kada su strogo propisani mjere. Dakle ta stranka u koju su uključeni brjni članovi kriznog štaba zapravo promoviše sve ono što je protivno vrijednostima vezanim uz epidemiolšku situaciju a samim tim se građanima šalje poruka da pravila koja vrijede za vas, ne vrijede za nas, što je ponižavajuća poruka i smještanje građana, uz njihov pristanak, na marginu značaja ovog društva“ kaže TOpić za BUKU-

Sa druge strane ovo plakatiranje, lijepljenje i vješanje na bandere zapravo predstavlja mobilizaciju članova stranke i između redova se može isčitati kriza koja vlada u koheziji članstva, ističe ona.

„Stalno forsiranje te sabornosti, stalno forsiranje tog broja ljudi koji su okupljeni protivno pravilima i zdravoj logici i pameti u vrijeme pandemije zapravo ukazuje na problem koji ova stranka ima, a to je problem sa motivacijom i mobilizacijom sopstvenog članstva i naravno treći element jeste kampanja“ navodi Topić.

Daleko su izbori ali s obzirom na prethodno rečeno, na stanje gdje se vidi određena vrsta „rasula“ pogotovo koje se odnosi na Banjaluku, onda to i nije toliko nenormalno iz ugla političke partije koja već sada mora krenuti sa konsolidovanjem stranke ako žele postići iole značajniji rezultat na predstojećim izborima.