Naslovna Izdvajamo Dodik priprema teren za ukidanje slobode govora

Dodik priprema teren za ukidanje slobode govora

0

Dodik je postao neslavan lider bahatog i  primitivnog komuniciranja sa medijskim profesionalcima, zloupotrebljavajući moć javnih funkcija i bezočno vrijeđajući i lažno optužujući novinare i medije čija mu urednička politika ne odgovara.

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest predsjedniku Republike Srpske i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku i najoštrije osuđuje njegove verbalne napade na BN televiziju i javni servis BHRT.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, Dodik je BN televiziju nazvao „neprijateljskom televizijom“, a novinare i ostale zaposlene u ovom mediju optužio  da su „strani špijuni“ koje plaćaju američki i britanski ambasador. Dodik se u utorak oglasio i na Twitteru i napao javni servis BHRT nazivajući ga “servisom muslimana”, te zaključio da „kao takav ne treba da postoji“.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako je ovo samo jedan u nizu verbalnih ataka Milorada Dodika na medijske kuće i novinare posljednjih godina. Tokom obavljanja visokih političkih funkcija u državi, Milorad Dodik je postao neslavan lider bahatog i  primitivnog komuniciranja sa medijskim profesionalcima, zloupotrebljavajući moć javnih funkcija i bezočno vrijeđajući i lažno optužujući novinare i medije čija mu urednička politika ne odgovara.

Naglašava se da je targetiranje medija i novinara kao „neprijatelja“ i „špijuna“, te kreiranje podjela medija prema nacionalnoj i vjerskoj osnovi, posebno opasno u vrijeme kada novoizabrani predsjednik Republike Srpske najavljuje da će do kraja godine u tom entitetu biti usvojene izmjene Zakona o zaštiti od klevete kojima će kleveta postati krivično djelo, kao i da će biti proširena krivična djela protiv ustavnog poretka Republike Srpske.

„Nije slučajnost to što Dodikovi najnoviji verbalni napadi na medije koincidiraju sa najavljenim izmjenama krivičnog i drugih zakona u Republici Srpskoj. Predsjednik Republike Srpske, očito,  priprema pravne istrumente koji će mu omogućiti buduće obračune sa „neprijateljskim“ medijima, novinarima i svim drugim slobodnomislećim građanima, što uključuje i mogućnost da neki od novinara i građana završe u zatvoru“, kaže se u saopštenju.

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva hitnu reakciju OHR-a, Misije OEBS-a,  Ureda Vijeća Evrope i Delegacije Evropske unije u BiH povodom najavljenih izmjena zakona u Republici Srpskoj.

„Još jednom upozoravamo  – ukoliko najavljene izmjene budu usvojene u postojećem političkom ambijentu, to će nedvojbeno značiti ozbiljan i težak udar na slobodu govora za medije, novinare i građane ne samo u Republici Srpskoj već u cijeloj Bosni i Hercegovini“, kaže se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube