30.7 C
Banja Luka

„Dodik se krije iza naroda, a Šmit iza pravosuđa“

Mladen Bosić, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kazao je da se Milorad Dodik krije iza naroda, kao što se Kristijan Šmit krije iza pravosuđa.

Osvrćući se na nedavno održane proteste na međuentiteskoj liniji razgraničenja, Bosić je tokom gostovanja u Danu uživo N1 televizije kazao da se na tim protestima desio fijasko vlasti u Republici Srpskoj, jer je mali broj ljudi izašao.

„Mislim da se on pokušava sakriti iza naroda u Republici Srpskoj i to je poruka koja je trebala otići. Na njegovu žalost vrlo mali broj građana se okupio. Sa mog stanovištva to je propala stvar, to je neka vrsta fijaska. Kao što se Dodik pokušava sakriti iza naroda tako se visoki predstavnik pokušava sakriti iza pravosuđa”, rekao je Bosić.

Upitan kako misli da se Šmit krije iza pravosuđa, Bosić je objasnio da on nije odustao od nametanja odluka, ali nema snage da iste i provede i zato očekuje da taj posao urade sudije i tužioci.

“Evidentno je da Šmit nema snagu i on je vruć krompir prebacio pravosuđu“, kazao je Bosić, navodeći da je Dodik uspio delegitimisati Šmita.

Bosić je na kraju ocijenio da ova situacija “ide na ruku Dodiku” i da će, što duže trajao proces protiv njega, biti sve napetije u Bosni i Hercegovini.

Da je pravosuđe samostalno, kaže Bosić, davno bi oni procesuirali i Dodika i ostale visokopozicionirane ljude za koje postoje prijave u tužilaštvima.

On je naglasio da Dodik nema legitimitet za ono što se predstavlja. „Njegov izborni rezultat je zasnovan na izbornoj krađi“, kazao je Bosić.

Što se tiče presude Suda u Strazburu, po apelaciji Slavena Kovačevića, Bosić je rekao da ona nema nikakav realan značaj osim što će, kako je naveo, zakovati situaciju u državi i ugasiti tračak nade o kompromisu.

Bosić je kazao da mi i dalje nastavljamo u ovom ludom brodu i pitanje je kad ćemo udariti u stijenu.

“Sud je donio neprovodivu presudu jer se u BiH moraju dogovoriti pravi politički faktori. Ovo je loš urađen posao. Bošnjaci su upali u klopku i njima su vezane ruke. Sad će se oni pozivati na ovu presudu što će onemogućiti bilo kakav drugi razgovor koji bi možda mogao donijeti rješenje. Nije svaka pobjeda pobjeda, mnoge pobjede na kraju su porazi. Slično je i sa porazima. Čini mi se da je takva situacija i sa ovom presudom”, zaključio je Bosić.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here