Naslovna Republika Srpska Dodik: Srpska je našla alternativu za stopirane projekte

Dodik: Srpska je našla alternativu za stopirane projekte

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa specijalnim izaslanikom Vlade SR NJemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom.

„Predsjednik Republike tokom sastanka ponovio je jasan stav da Srpska odbacuje svaku vrstu djelovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika jer ga Savjet bezbjednosti UN nije potvrdio  kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom i da Šmit, predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet BiH“, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

„Kada je riječ o obustavi finansiranja četiri infrastrukturna projekta u Srpskoj od strane Vlade NJemačke, predsjednik Dodik je rekao da je riječ o političkim i ekonomskim pritiscima na Republiku Srpsku, ali da Srpska ima alternativu za finansiranje istih“, dodaje se u saopštenju.

Dodik je upoznao specijalnog izaslanika Vlade NJemačke o pokušaju otimanja imovine Republici Srpskoj, te kako je saopšteno, ponovio da je to pitanje riješeno Dejtonskim sporazumom i da imovina pripada entitetima.

„Predsjednik Republike Srpske rekao je specijalnom izaslaniku Vlade NJemačke da Srpska, uprkos brojnim pritiscima i opstrukcijama za njen napredak, ima pozitivne makroekonomske pokazatelje, stabilna je, snažna i sposobna da odbrani svaki svoj interes i da njeni organi i institucije funkcionišu bez problema“, navodi se u saopštenju.

Teme razgovora bile su i Berlinski proces, te BiH integracije u Evropsku uniju, na čijem putu Srpska ostaje privržena i želi da bude vidljiva.

Današnjem sastanku  prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: