Naslovna Politika Zašto tolerišete Dodikovo ponašanje?

Zašto tolerišete Dodikovo ponašanje?

0

Privrženi smo Dejtonskom mirovnom sporazumu, poručili su Šefovu klubova poslanika SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Igor Crnadak i Liste za pravdu i red Nebojša vukanović, nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom njemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom.

„Imali smo priliku da konkretno i decidno govorimo o ustavnim pozicijama BiH i ono što sam u ime SDS-a iznio je pozicija Ustavnog suda BiH i jedno klasično nepoštovanje člana 3 gdje se jasno i decidno kaže šta je imovina koja pripada entitetima i koje su to nadležnosti države Bosne i Hercegovine u ovom slučaju i da su samim tim mgoge neustavne odluke Ustavnog suda u pogledu onih odluka koje su i te kako bile u predmetu interesovanja Republike Srpske u proteklom periodu“, rekao je šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

Govedarica kaže da su Saracinu takođe govorili o neophodnosti organizovanja poštenih i fer izbora u BiH.

„Mi i dalje stojimo pri stanovištu da su izbori 2022. godine pokradeni, a te izbore prihvatili su i oni sa kojima smo danas razgovarali“, rekao je Govedarica.

Šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak da su Manuelu Saracinu na sastanku podvukli da je apsolutni prioritet Republika Srpska, njene nadležnosti, položaj u okviru Dejtona, njena imovina, institucije i mehanizmi zaštite potput entitetskog glasanja.

„Naše je opredjeljenje za nastavak reformi i Republiku Srpsku u Evropskoj uniji. Želimo da se naše društvo demokratizuje, da Republika Srpska postane društvo u kojem dominiraju institucije, a ne neki pojedinac“, poručio je Crnadak.

Crnada kaže da je poručeno i kako je najveći problem u BiH korupcija zbog čega je neophodno da se u BiH konačno uvede skeniranje glasačkih listića i uzimanje otiska prsta birača.

Prije opozicije, Saracin se sastao i sa predsjednikom SNSD-a i Republike Srpske Miloradom Dodikom, pa je šef Kluba poslanika Za pravdu i red Nebojša Vukanović na sastanku Saracina upitao kakve je poruke čuo od Dodika.

„On je rekao da nema nikakav plan i strategiju i da je njegova politika nenavođena bomba. Onda sam ja pitao gospodina Saracina zbog čega međunarodna zajednica i Evropska unija tolerišu ovakvo (Dodikovo) ponašanje i zbog čega Kristijan Šmit dozvoljava da ga neko naziva kretenom i idiotom? On ćuti. Nismo dobili odgovor na to pitanje“, rekao je Vukanović i poručio da je upravo međunarodna zajednica Dodika dovela na vlast.

Vukanović kaže da je upitao i zbog čega međunarodna zajednica 2 puta nameće izmjene izbornog zakona, pogodujući HDZ-u i Trojci i poručio da bez uvođenja skeniranja listića izbori nemaju smisla.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube