30.7 C
Banja Luka

Sarazin „očitao bukvicu“ Miloradu: Sastao sam se sa Dodikom i pojasnio mu neke stvari

Specijalni izaslanik Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan, Manuel Sarazin (Sarazzin), obratio se medijima nakon sastanka s predsjednikom bh. entiteta RS, Miloradom Dodikom u Banjoj Luci.

Sarazin je istakao da je nedavno vodio konstruktivne razgovore u Sarajevu s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) i drugim zvaničnicima.

Nastavak integracije

– Upravo sam razgovarao s predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, o nastavku regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Ključni koraci u tom procesu uključuju ratifikaciju trećeg sporazuma o mobilnosti i pridruživanje Bosne i Hercegovine Regionalnoj deklaraciji o energetskoj sigurnosti – rekao je Sarazin.

On je također ponovno objasnio Dodiku razloge za okončanje četiri važna infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj koje finansira Njemačka.

 

– Ova odluka ima dva glavna razloga. Prvo, Njemačka nema politički manevarski prostor zbog političke krize koju su izazvali zvaničnici u Republici Srpskoj. Njihove secesionističke politike, napadi na državne institucije BiH, medije, civilno društvo i visokog predstavnika Kristijana Šmita imaju ozbiljne posljedice – dodao je Sarazin.

Njemačka je prijatelj BiH

Drugo, Njemačka ostaje posvećena pomoći svim građanima BiH, posebno u Republici Srpskoj. Sarazin je istakao da će Njemačka i dalje provoditi druge projekte kao što su saradnja s civilnim društvom, socijalna pomoć i humanitarna pomoć u punom obimu i bez ograničenja, ako za to bude potrebe.

Sarazin je zaključio obraćanje poručivši da Njemačka želi da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije, ali da su za to neophodne promjene u politici.

Politika secesije, napadi na državne institucije i visokog predstavnika te ograničavanje medijskih sloboda i sloboda civilnog društva su neprihvatljivi i neće dovesti zemlju u EU. Sarazin je također istakao punu podršku visokom predstavniku Kristijanu Šmitu.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here