29.7 C
Banja Luka

Dodik svjedok odbrane na suđenju Obrenu Petroviću

U nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i prvom čovjeku Civilne zaštite ovog grada kao svjedok je saslušan predsjednik Republike Srpske MIlorad Dodik.

Dodik je nakon poplava 2014. godine zatražio od nadležnih tužilaštava da se utvrdi odgovornost za nastradale u poplavama, ali 10 godina kasnije, pred banjalučki Okružni sud stigao je u svojstvu svjedoka odbrane Obrena Petrovića i Milka Vidakovića, koji su osumnjičeni da su nepreduzimanjem mjera i radnji izazvali smrt 11 osoba.

Milorad Dodik se sredinom maja 2014. godine nalazio na službenom putu u Beču, ali kada je obaviješten o nadolazećoj opasnosti, kaže, odmah je došao u Doboj.

„U Doboj sam došao 15. ili 16. maja helikopterom, jer je putna komunikacija bila odsječena. Kada smo se u čamcu vozili gradom, rečeno mi je da se nalazimo iznad semafora na glavnoj raskrsnici u Doboju. To je bila katastrofa epskih razmjera“, rekao je Dodik.

Nakon obilaska Doboja, Dodik je krenuo u obilazak poplavljenih područja prema Modriči, gdje je, kaže, zatekao jezive prizore.

„Ušli smo kod jednog domaćina u štalu. Sve životinje su bile podavljene, a domaćin nije mogao da ih napusti. Ukupna šteta bila je oko 2 milijarde maraka. Okupili smo najuže rukovodstvo Republike Srpske i razmatrali šta možemo učiniti da pomognemo stanovništvu“, prisjetio se Dodik.

U svojstvu svjedoka odbrane za sutra je planirano saslušanje ssrpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, koja se u periodu 2014. godine nalazila na čelu Vlade Republike Srpske.

U vrijeme velikih poplava u Doboju 2014. godine Milorad Dodik, tadašnji predsjednik Republike Srpske zajedno sa premijerkom Željkom Cvijanović, svu odgovornost što je voda polavila grad je prebacivao na tadašnjeg gradonačelnika Obrena Petrovića, koji je u to vrijeme bio SDS.

Odlukom Vlade tada je postavljen i general Momir Zec za povherenika Doboja, čime su lokalnu vlast suspendovali dok je trajalo vanredno stanje.

Obren Petrović je sada važan funkcioner SNSD, koji je u tu stranku preveo tadašnji cijeli Opštinski odbor SDS-a i ne čudi što su danas glavni svjedoci odbrane upravo Dodik i Željka Cvijanović.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here