21.7 C
Banja Luka

PUTINOVA IGRA! Gaspromov izvoz gasa u Evropu u maju porastao za 39 posto

Ruski energetski gigant Gasprom je u maju izvezao u Evropu 89,5 miliona kubnih metara gasa, što je za 39 posto više nego u istom mjesecu lani.

Kako prenosi Rojters, Gaspromov izvoz gasa u Evropu je porastao za 7,3 posto u odnosu na april.

Gasprom je prestao da objavljuje podatke o izvozu od početka 2023, tako da je britanska agencija izračunala ove brojke na osnovu dnevnih izvještaja o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine i podataka evropskog gasnog operatera Entsog.

Prošle godine je Gaspromov izvoz gasa u Rusiju pao za 55,6 posto u odnosu na 2022, tako da je trenutni porast izvoza u maju 2024. posljedica efekta niske baze iz prošle godine, navodi portal Oilprice.

Gasprom je početkom maja objavio da je u 2023. zabilježio godišnji gubitak u iznosu od 629,1 milijardu rubalja, što je otprilike 6,4 milijarde eura, a loš rezultat je prije svega posljedica pada prihoda od isporuke gasa u Evropu.

U pitanju je prvi godišnji gubitak Gasproma od 1999. godine, pošto je kompanija od tada pa sve do prošle godine bila profitabilna.

Gasprom je u 2022. zabilježio znatno bolji rezultat, profit od 1,23 biliona rubalja, odnosno oko 12,5 milijardi eura, prenosi Tanjug

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here