15.7 C
Banja Luka

Dodik u Mostaruima novu ideju, bez Vojske Srpske

– Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se u BiH mora uspostaviti vojna struktura u kojoj niko ne može da dominira već da sva tri naroda budu jednako zastupljena i kada je riječ o vojničkom sastavu i u pogledu komande.

“Sada imamo situaciju da značajan procenat Hrvata ne želi da ide i ne može da popuni kvote koje pripadaju Hrvatima, Srbi isto tako. Doći ćemo u poziciju da će neko u nekom trenutku isforsirati da to popune Bošnjaci, što nije dobro”, rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

Dodik je istakao da je primarno za to da se BiH demilitarizuje, da traži da se napravi mehanizam u kojem niko neće izgubiti, jer ne želi da na kraju puta gleda muslimansku vojsku.

“Nudim da se broj sastava Oružanih snaga utvrdi na pet hiljada, da se jasno odredi broj pripadnika Srba, Hrvata i Bošnjaka, da oni to popune, da se uspostavi ta struktura, onda ne treba Vojska Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Ako Bošnjaci žele ovu BiH, prema riječima Dodika, moraju da razgovaraju sa Srbima i Hrvatima, a izrazio je i želju da se ovo riješi, ali ne po volji da to bude centralizovana bošnjačka ili neka druga zemlja, već da bude ravnopravnost svih konstitutivnih naroda.

“Sve naše politike smo jasno definisali, one se neće promijeniti, sva ta arogantna sila koja ide s druge strane ne pomaže, nego odmaže”, istakao je Dodik.

Podsjetio je da stranci od BiH održavaju koloniju 25 godina, te kako nije tačno da je sada najveća kriza jer je BiH stalno u krizi.

“Nemamo namjeru da odustanemo od naših interesa i ciljeva, u dobru namjeru odavno ne računamo”, rekao je Dodik.

Bez namjere da licitira ko je krivac, a ko je nešto doprinio, Dodik smatra da će bošnjačka politička elita na kraju biti ta koja je kriva zato što nije uvažila legitimne zahjeve hrvatskog naroda za adekvatno predstavljanje jer nije i neće da poštuje Ustav BiH već se arogantno i ignorantski odnosi prema svim primjedbama.

On je podsjetio na odluku Ustavnog suda BiH da neki pripadnici Oružanih snaga mogu da nose brade. “U takvim strukturama ne možemo da budemo prisutni”, dodao je.

Dodik je rekao da je bolno sjediti sa Bakirom Izetbegovićem iščekujući da se nešto riješi, a ničega nema, te naglasio kako je u BiH mnogo neriješenog.

Ukazao je da je sva obavještajna struktura usmjerena da prati političke predstavnike Srvba i Hrvata i da ih pakuje u neke pravosudne procese, a od nas se očekuje da idemo zavezanih očiju.

“Ništa nije u redu, ako nekome valja, neka uživa u tome”, rekao je Dodik i ukazao kako direktor OBA ima dvije diplome, a da nijednu ne pokazuje, dok zakon kaže da je samo dovoljna jedna, a on nije pokazao nijednu.

Dodik je ovo rekao u Mostaru gdje boravi zajedno sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom povodom božićnog prijema koji organizuje lider HDZ-a Dragan Čović.

Prije tog prijema razgovarali su i sa Srbima u Mostaru pod zastavom SNSD-a.

Prije tog prijema razgovarali su i sa Srbima u Mostaru pod zastavom SNSD-a

(BN/Srna Foto: Topportal/Bljesakinfo)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here