15.7 C
Banja Luka

Kovačević: Ako uklone Dodika sa političke scene, moraju da znaju da smo svi mi Milorad Dodik

BiH može biti ili dejtonska zemlja ili bivša zemlja, poručio je Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Kovačević je poručio da BiH nikako ne može biti zemlja u kojoj je zadovoljna samo jedna – bošnjačka strana, jer je to put u nestanak BiH.

U osvrtu na izjave budućeg ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila da je Republika Srpska glavni problem na Balkanu i prijetnje sankcijama koje Srpskoj i njenom rukovodstvu dolaze sa mnogih adresa, Kovačević je rekao da je najtragičnije to što je Hil rekao da: “Dejtonski sporazum nikada nije zamišljen kao trajno rješenje za BiH”.

– Međutim, mi smo Dejtonski sporazum i njegove anekse, a samim tim i Aneks četiri, koji je Ustav BiH, mi smo to potpisali kao naš pristanak na BiH koja je za nas prihvatljiva i ono što je ključna poruka Srpske, Milorada Dodika i kompletnog rukovodstva da je to jedina BiH na koju je Republika Srpska spremna da pristane i jedina BiH u kojoj je Srpska spremna da bude njen sastavni dio. Sve drugo je za Republiku Srpsku apsolitno neprihvatljivo -naglasio je Kovačević.

Kovačević je rekao da Republika Srpska jednostavno traži isti odnos prema Srbima i svim građanima Republike Srpske i Srpskoj koji postoji i prema ljudima u drugim državama Evrope.

On je naglasio da u Srpskoj neće da govore o eventualnom scenariju eskalacije nasilja, jer postoji potpuna ubijeđenost da do toga neće doći.

– Ono što je najbitnije je da rukovodstvo Republike Srpske neće povući nijedan takav potez. Mir je ključna vrijednost Republike Srpske, ključna kategorija i ne postoji ništa za šta bismo žrtvovali mir. Takve priče postoje da bi se Republika Srpska obeshrabrila u svemu ovome i da bi se predstavnicici Srpske prepali, da bi odustali od toga da se vrati ono što joj pripada – rekao je on.

Kovačević je ukazao da je Srpska uvijek pozivala na dijalog unutrašnjih faktora.

– Jedini način da se nađe održivo rješenje za BiH je da unutrašnji faktori sjednu za pregovarački sto i da dođu do rješenja. Dejtonska BiH je definitivno jedina na koju su pristali, ne samo Srbi i Republika Srpska, nego su pristali svi. Pristali su i Bošnjaci i Hrvati. To je nešto što je postignuti konsenzus, balans. Jedino o čemu možemo da razgovaramo je kako da se vratimo tom konsenzusu i balansu – zaključio je on.

Agencije

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here