Naslovna Izdvajamo Dodik uvjerava, ali mu niko ne vjeruje: Srpska stabilna i nisko zadužena

Dodik uvjerava, ali mu niko ne vjeruje: Srpska stabilna i nisko zadužena

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Srpska finansijski stabilna i nisko zadužena, te da će redovno isplaćivati ​​sve svoje međunarodne i druge obaveze.

„I ovoga trenutka nema dospjelih obaveza po bilo kom osnovu a da nisu isplaćene. Srpska je stabilna i nastaviće da redovno isplaćuje ploče i penzije. Vratićemo sve svoje međunarodne obaveze, jer nikada nismo nikome ništa dugovali do sada“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. .

On je naveo da će se Srpska u narednom periodu suočiti sa izazovom izmjena osnova za zaduživanje na međunarodnom tržištu.

„Ranije smo se pojavili na Bečkoj berzi. Tada su bile niske kamate i uobičajeno je da se ti aranžmani uvijek prolongiraju do daljeg. Međutim, kupci tih obveznica ne žele ostati u statusu niskih kamata, već da se njihov novac vrati. U toj priči U vezi s tim, pokušava se uraditi onoliko koliko ima prispijeća – da se toliko ili nešto manje osigura, odnosno da se uvijek drži javni dug na niskom nivou“, rekao je Dodik.

On je naveo da je Srpska nisko zadužena i nema problema sa dugom i svojim financiranjem, već sa lažnim izvještajima visokog predstavnika Savjeta bezbjednosti UN, te da sve tamo vrvi od pogrešnih podataka, pa čak io učešću žena u politici.

Kada je riječ o inflaciji, Dodik je rekao da je taj problem izražen ali je podsjetio da padaju cijene goriva.

„Naravno da imamo problema sa lancima snabdijevanja. Srpska na tom planu dijeli sudbinu svog okruženja i čini sve što može. Ne mogu se u tržišnoj privredi potpuno ograničiti cijene, ali stanje nije toliko dramatično kako neki govore“, rekao je Dodik. 

(Srna) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube