Naslovna Izdvajamo ODRŽANA VOJNA PARADA U MOSKVI: Obratio se Putin: Nema ničega u svetu...

ODRŽANA VOJNA PARADA U MOSKVI: Obratio se Putin: Nema ničega u svetu jačeg od naše ljubavi prema otadžbini (VIDEO)

0
Rusija danas obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a tim povodom se održava velika vojna parada u Moskvi.

Parada je završena uz zvuke „Kaćuše“ 

Na Crveni trg, uz zvuke „Kaćuše“, stupaju pripadnice Oružanih snaga Rusije.

Pored tribina je prošla i četa studenata Vojne akademije radijacione, hemijske i biološke zaštite koja nosi ime maršala Timošenka, pišu Ria novosti.

Putin: Nema ničeg jačeg na svetu od jedinstva i ljubavi prema otadžbini

Nema ničeg jačeg na svetu od jedinstva i ljubavi prema otadžbini, kao Rusi, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom govora na Paradi pobede u Moskvi.

– Pozdravljam sve one koji se bore za Rusiju na bojnom polju, koji su sada na ratištu. Tokom Velikog otadžbinskog rata naši herojski preci su dokazali da nema ništa jače, moćnije i pouzdanije od našeg jedinstva. Nema ničega u svetu jačeg od naše ljubavi prema otadžbini. Za Rusiju! Za naše hrabre Oružane snage! Za pobedu! – rekao je.

Putin dočekao lidere u Kremlju

Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekao je u Kremlju lidere zemalja ZND koji su stigli na Paradu pobede u Moskvu, javlja reporter Sputnjika.

U Kremlj su već stigli lider Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednici Belorusije, Kirgizije i Tadžikistana – Aleksandar Lukašenko, Sadir Žaparov i Emomali Rahmon.

U paradi učestvuje više više od 10.000 ljudi

Kako su preneli ruski mediji, u paradi će učestvovati više od 10.000 ljudi i 125 komada naoružanja i vojne opreme. Prema podacima organizacionog komiteta „Kula Spaskaja“, više od 40 vojnih orkestara pružiće muzičku pratnju.

Lideri zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) pridružiće se ruskom predsedniku kako bi posmatrali paradu sa tribina na Crvenom trgu, izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov na televiziji Rusija-1.

Predsednici Zajednice nezavisnih država će potom zajedno položiti cveće, nakon čega će uslediti „neformalni doručak“, najavio je Peskov u emisiji „Moskva. Kremlj. Putin“.

Za vreme SSSR-a Parada pobede održavana je samo na jubilarne godišnjice, a od 1995. godine održava se svake godine.

Defile vojske i naoružanja je uvek na Dan pobede – 9. maja, izuzev 1945. godine, kada je održan 24. juna i 2020. godine, kada je parada zbog pandemije virusa korona sa 9. maja pomerena na 24. jun.

U Velikom otadžbinskom ratu tadašnji SSSR izgubio je 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube