Naslovna Politika Dodik za njega rekao da MLATARA: Komšić tvrdi da su se SNSD...

Dodik za njega rekao da MLATARA: Komšić tvrdi da su se SNSD i HDZ obavezali da će odbaciti konstitutivnost

Osim neutemeljenih optužbi i pokušaja uvreda, nismo mogli čuti nijedan kontrargument koji bi se ticao nedopustivosti odbacivanja koncepta konstitutivnosti naroda.

Gospoda iz SNSD i HDZ znaju da nismo mi izmislili potrebu odustajanja od koncepta konstitutivnosti, nego to piše u presudama Evropskog suda za ljudska prava. Prema tome, oni su u sukobu sa sudom u Strazburu, a ne sa mnom ili sa onima koji dijele moje mišljenje. Uostalom, i ne manje bitno, i SNSD i HDZ su se obavezali na odbacivanje konstitutivnosti, prihvatanjem 14 prioriteta iz Mišljenja EK, gdje jasno stoji da se moraju implementirati presude u kojima se nalaže odbacivanje konstitutivnosti. Zato i tvrdim da je to međunarodna obaveza. Dakle, gospodo iz SNSD i HDZ, sami ste to potpisali. Čemu sad kukanje – pita Komšić.

Podsjećamo, lider HDZ, Dragan Čović, u razgovoru sa njemačkom ambasadorkom u BiH Margaret Uber, poručio je da „Ustav BiH jasno precizira konstitutivne narode i njihovo legitimno predstavljanje kao temelj Dejtonskog sporazuma“. Čović se ponovo založio za reformu Izbornog zakona BiH kako bi bili uklonjeni svi oblici diskriminacije i pokušaja dominacije.

Predsjednik SNSD i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, bio je mnogo direktniji. On je izjavio da izjave Željka Komšića da BiH može biti multikulturalna i bez kontitutivnosti, samo njegov lični stav, jer taj član Predsjedništva nije mjerodavan, ni legitiman, niti ima ikakvu kvalifikaciju da odlučuje o tome šta je demokratija.

– Komšić ne predstavlja Hrvate da bi mogao reći da je to njihov stav. Takođe, njegov stav nije ni stav Predsjedništva, koje se nikada o tome nije dogovorilo… On mlatara i u zabludi drži dio javnosti koja ga sluša, misleći da je važan i ozbiljan – rekao je Dodik za ATV.