24.7 C
Banja Luka

Dodik za njemačke medije: Šmit je DOBAR čovjek

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nova ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock, pozivajući na sankcije protiv njega, pokazuje da “nema pojma o našem životu jer nikad nije bila ovdje”.

Dodik je, u intervjuu za njemački Welt, rekao da zna šta znači početak mandata i da nova ministarica ima svoje ambicije, prenosi Klix.

“Meni se uvođenje sankcija ne čini primjerenim za njemačku demokratiju. Zašto bi Njemačka ili bilo koja druga država trebala vladati našom državom? Vlada treba da radi sa demokratski izabranim zvaničnicima. Na ovu funkciju sam izabran sa 60 posto glasova. A ministrica predstavlja stranku koja nije najveća u Njemačkoj. Možda joj je potreban brz uspjeh i misli da ovdje može nešto postići. Ali uspjeh se mjeri na kraju, a ne na početku. Ona nema pojma o našem životu, nikad nije bila ovdje”, kazao je Dodik.

Veći dio intervjua Dodik je posvetio razgovoru o visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Dodik je rekao da Dejtonski sporazum predviđa da visokog predstavnika moraju imenovati potpisnici, među kojima je i Republika Srpska, a potvrditi ga Vijeće sigurnosti UN-a.

“Ništa od toga se nije dogodilo. Žao mi je što gospodin Schmidt mora proći kroz sve ovo. Ali nikako ne možemo dozvoliti da nam neko nameće zakone samo zato što je dobra osoba. Ali dobra je osoba i moja majka, to je najbolja osoba na svijetu pa nije visoki predstavnik”, kaže Dodik.

Naglasio je da, ako Njemačka uvodi sankcije Rusiji, ne može se očekivati ​​da će Rusija podržati njen prijedlog za visokog predstavnika.

“Lično sam se sreo sa Putinom mnogo puta, uključujući i nedavno. On ima odgovornu poziciju. Kaže da je zainteresovan da po svaku cijenu održi mir u BiH. Poštuje Ustav. I drži se podalje od unutrašnjih poslova. Nje kao njemačka ministrica”, naglašava Dodik.

U nastavku je ponovio ranije teze da ne želi otcjepljenje, nego tobožnju zaštitu Ustava BiH.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here