22.7 C
Banja Luka

Dodik zaprijetio Njemačkoj: BLOKIRAĆEMO VAS

Ako Njemačka nastavi da blokira projekte u Republici Srpskoj, onda će RS blokirati sve projekte u FBiH koje finansira banka čija su sredstva blokirana u RS, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

On je na pres konferenciji s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, rekao da se radi o kreditnim sredstvima koja Njemačka blokira, i da je moguće naći i druge kreditore.

Što se tiče istočne gasne interkonekcije, koju u FBiH blokiraju, Dodik je rekao da je FBiH zainteresovana da se radi zapadna interkonekcija, i da se oko svih tih problema treba odgovoriti.

Dodik je rekao da Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH, pokazuje podaništvo i da sa strukturama u NATO dogovara šta treba da bude predstavljeno kao stav BiH, iako, kako je rekao, ostala dva člana Predsjedništva BiH u to nisu bila uključena.

„Mi idalje ne znamo o čemu je on tamo u Briselu razgovarao“, rekao je on.

Što se tiče pitanja granica sa Srbijom, Dodik je rekao da se RS zalaže da se to pitanje riješi i da je saglasan da se istovremeno rješava i pitanje granice s Hrvatskom.

Čović je rekao da će narednih dana biti stavljeni na dnevni red svi problemi koji postoje, i da vjeruje da će svi projekti na nivou Savjeta ministara biti odblokirani.

Istakao je da je moguće i da svih 14 ključnih prioriteta EU budu stavljeni na dnevni red i da se rješavaju u paketu.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here