Naslovna Republika Srpska Dodikova politika nema smisla osim pravljenja magle

Dodikova politika nema smisla osim pravljenja magle

0

– Ovo je razgolićavanje situacije, pokazatelj da je to politika koja nema nikakav smisao osim pravljenja magle, da bi stvari bile što zamućenije za javnost i da bi se stvorio prostor za manipulaciju – smatra Bosić.

Član Predsjedništva SDS, Mladen Bosić, trenutna dešavanja je okarakterisao kao „krah Dodikove politike“.

– Ovo je razgolićavanje situacije, pokazatelj da je to politika koja nema nikakav smisao osim pravljenja magle, da bi stvari bile što zamućenije za javnost i da bi se stvorio prostor za manipulaciju – smatra Bosić u izjavi EuroBlicu komentarišući mogućnost vraćanja srpskih predstavnika u zajedničke institucije BiH.

Ističe da je u ovoj situaciji glavno pitanje šta je efekat mjera koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

– Te mjere su donesene na osnovu ubjeđivanja Milorada Dodika, koji je isticao da će on vratiti nadležnosti na nivo Republike Srpske, te da će se takvim odlukama i blokadom zajedničkih institucija dovesti do toga da se poništi Inckov zakon. Ako ništa od toga nije urađeno, a vraća se u institucije BiH, ja ne znam kako to drugačije nazvati nego krah politike Milorada Dodika – istakao je Bosić, koji je i delegat u Domu naroda BiH.

Ključ u dijalogu svih aktera

Za delegata SNSD-a u Domu naroda BiH Lazara Prodanovića (SNSD) pitanje vraćanja u institucije ograničeno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, te da je ključ u dijalogu svih aktera koji su učestvovali u donošenju odluke u julu prošle godine.

– Smatram da svi akteri, koji su učestvovali u donošenju ove odluke, trebaju jasno iznijeti stav na sjednici Narodne skupštine, ali smatram i da predstavnici Republike Srpske takođe moraju doći do rješenja koja neće štetiti interesima Srpske, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Postoji značajna odgovornost svih predsjednika političkih partija u donošenju ove odluke u smislu definisanja stavova i zaključaka kojima bi se stvorila mogućnost da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, ali i svih drugih institucija, učestvuju u punom kapacitetu u radu tamo gdje su izabrani – rekao je Prodanović istom listu.

Predsednici političkih partija u Republici Srpskoj su krajem jula prošle godine potpisali zaključke da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH do daljnjeg neće učestvovati u njihovom radu, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka koje se protive interesima Republike Srpske, a sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona Valentina Incka o kažnjavanju negiranja genocida.

(BN Foto: Siniša Pašalić/RAS SRBIJA/Arhiv)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: