Naslovna Republika Srpska Dodikove izjave opasne, ovu igru hitno zaustaviti

Dodikove izjave opasne, ovu igru hitno zaustaviti

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentarišući nedavne izjave Milorada Dodika o tome da “Dejtonski sporazum više ne postoji”, izjavio je da da su takve tvrdnje opasne i pokazuju da se neko želi igrati krize do narednog oktobra kada su izbori.

“Mislim da su tvrdnje da se odustaje i napušta Dejtonski sporazum jako ozbiljne i opasne jer jedino što čuva BiH, samim tim i Republiku Srpsku, je Dejtonski sporazum koji je definisao kako izgleda BIH, RS, entiteti i kojeg treba čuvati. Jako je loše da jedan od ključnih predstavnika iz Republike Srpske daje takve izjave koje na neki način imaju sigurnosnu i geopolitičku dimenziju“, kazao je Borenović i dodao:

„Napuštati ili odustajati od Dejtona je opasna stvar, opasna igra koju treba što hitnije zaustaviti. Takve izjave ne doprinose stvaranju ambijenta u kojem će Republika Srpska zadržati ono što je njena suština“.

„Ipak je ova izjava od prije nekoliko dana bila decidna, “odustaje se” ili “ne postoji” Dejton je alarm i pokazuje da se neko želi igrati političkom krizom i da ona što duže traje, ako je moguće do narednog oktobra kada su ti veliki i važni izbori za BiH“, kazao je Borenović komentarišući izjavu Dodika da Dejton ne postoji.

Istakao je da ima osjećaj da Dodik želi imati snažna politička tema koja će dominirati kako bi se odmaknuli od onoga što čini život u ovoj zemlji boljim.

“Zato smo i odlučili da danas razgovaramo kao lideri i pošaljemo snažnu poruku iz Banjaluke kao odgovor, očigledno neko želi da igra sa političkom vatrom u ovoj zemlji i krizu želi da drži što duže na sceni”, zaključio je Borenović za N1.

(BN)