30.7 C
Banja Luka

Dodikovo predizborno obećanje: Omarska četiri godine čeka status opštine

Kroz nekoliko sedmica navršiće se pune četiri godine kako je pokrenuta inicijativa za osnivanje opštine Omarska, odnosno vraćanja statusa koji je izgubila prije 60 godina. Iako su još davno sprovedene sve procedure, vlast u ladici drži nacrt zakona i bez obrazloženja odugovlači čitav proces.

Nacrt zakona kreiran je u oktobru prošle godine i od tada kupi prašinu po stolovima Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

U njemu se navodi da Omarska nastaje izdvajanjem iz grada Prijedora te da se rasprostire na području naseljenih mjesta Babići, Bistrica, Busnovi, Gradina, Jelićka, Kevljani, Krivaja, Lamovita, Marićka, Niševići, Omarska i Petrov Gaj.

Dodaje se da će imati načelnika i skupštinu u kojoj će u prvom sazivu sjediti 19 odbornika koja zajedno sa kolegama iz prijedorske skupštine treba da psotignu dogovor o podjeli imovine.

Procedura je pokrenuta je 31. septembra 2019. godine od strane Inicijativnog Odbora za osnivanje Opštine Omarska.

Oni su Skupštini Grada Prijedor podnijeli inicijativu, a nakon pozitivnog mišljenja ona je upućena Vladi Republike Srpske.

To su bila dva od pet koraka predviđenih Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Nakon toga u novembru 2021. godine je imenovana Komisija za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za teritorijalnu promjenu, a na sve to saglasnost je dala Vlada Republike Srpske.

Međutim, peti i posljednji korak, a koji predviđa pokretanje zakonske procedure u Narodnoj skupštini Republike Srpske, niko ne pravi.

„Sve što je bilo do nas mi smo uradili. Išli smo korak po korak i ispoštovali smo sve ono što je zakon tražio. Očekujemo da će Zakon o osnivanju opštine uskoro biti upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske“, kaže nam član Inicijativnog odbora za osnivanje opštine Omarska.

Dodaje da je status cijelog procesa „na čekanju“.

„Imamo obećanja da će to uskoro da bude završeno. Ne vidimo ni jedan razlog da ne bude tako. Imamo sve preduslove da budemo samoodrživi, a od 64 lokalne zajednice mi bi bili na sredini po prihodima. Ako neko treba da dobije status opštine, to smo mi“, kazao je Anđić.

Ministarstvo ne zna da je kreiran Nacrt?

U Ministarstvo uprave i lokalne samouprave na konkretna pitanja smo dobili šture odgovore iz kojih se može zaključiti kako ni sami nemaju predstavu zašto je cijeli proces ukočen.

Tako uz navođenje već poznatih informacija nisu dali ni jednu novu.

Dapače, pojedine su im čak i kontradiktorne. Na njihovom sajtu Nacrt zakona već postoji, ali oni očigledno u to nisu upućeni.

„Vlada je prihvatila navedenu Inicijativu. Sljedeći korak u realizaciji povodom ove Inicijative je izrada Nacrta zakona o osnivanju opštine Omarska, a u skladu sa Planom rada Vlade Republike Srpske i Programom rada Narodne skupštine Republike Srpske“, stoji u njihovom odgovoru.

Podsjećamo, Milorad Dodik je na priči Omarske kao opštine gradio svoje ranije izborne kampanje, a kako se sve odvija, ne bi bilo čudno da ovo pitanje ostane nezavršeno i do naredne.

Generalno u Inicijativi i Elaborata o opravdanosti teritorijalne promjene, se navodi da postoji opravdana potreba da se izgradi i urbanizuje centar između Prijedora i Banja Luke, a koji ima sve geostrateške i prirodne pretpostavke da postane opština po evropskim standardima.

Procjena je da bi godišnji budžet bio nešto preko šest miliona maraka.

Inače, Omarska je izgubila status opštine 1962. godine. Imaju tri osnovne škole, sa deset područnih jedinica sa preko 750 đaka.

Snažan privredni potencijal za ovo područje predstavlja rudnik željezne rude Omarska, kao i drugi proizvodni kapaciteti.

U 12 naseljenih mjesta koja se prostiru na oko skoro 250 kvadratnih kilometara živi oko 12.000 stanovnika.

(Capital)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here