Naslovna Region „DOGODINE U PRIZRENU“! SRBIJA NABAVLJA OD RUSIJE MOĆNU KRASUHU, PANCIR! U planu...

„DOGODINE U PRIZRENU“! SRBIJA NABAVLJA OD RUSIJE MOĆNU KRASUHU, PANCIR! U planu lovci Su-25 na lizing

0

Srbija razmatra nabavku ruskog naoružanja i vojne tehnike i to pre svega PVO sistema „Pancir“ i „Krasuha“, zatim višenamenskih borbenih helikoptera Mi-35 i Mi-17 i protivoklopnih raketa „Kornet“.

Osvrćući se na najave predsednika zemlje i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića da će Vojska Srbije iduće godine biti dvostruko snažnija nego danas, vojni izvori u Moskvi navode da bi Srbija od Rusije mogla da nabavi još dve baterije „Pancira“, ali sa modernijim raketama nego što su rakete koje smo kupili uz „Pancir S-1“ čime bi PVO sistem znatno ojačali.

Srbija je ranije na preporuku predsednika Rusije Vladimira Putina kupila jednu bateriju „Pancira S-1“, koja se sastoji od šest sistema, a ako bi sada realizovala i plan o nabavci dodatne dve baterije to znači da bi Vojska Srbije imala ukupno 18 vozila „Pancira“.

Uz postojeće sisteme „Neva“, „Kub“ i PASARS sa francuskim raketama „Mistral“ i uz nabavku kineskog odbrambenog sistema FK-3, Srbija bi imala najjači sistem protivvazdušne odbrane od svih zemalja na teritoriji bivše Jugoslavije.

Moguća kupovina „ubice tenkova“

Osim toga, Vojska Srbije i Generalštab prave analize naših potreba i mogućnosti u vezi sa nabavkom ruskog PVO sistema „Krasuha“ namenjenog za protivelektronsku borbu, a takođe razmatra se i kupovina protivoklopne rakete „Kornet“ koju još nazivaju „ubicom tenkova“ i koja se u svojoj klasi smatra najboljom na svetu.

Raketa „Kornet“ ima bojevu glavu koja omogućava proboj jedan metar debljine pancirnog čelika, a rakete su toliko precizne i snažne da rade po principu „jedan hitac – jedan tenk“. Rakete su u stanju ne samo da potpuno probiju oklop deblji od jednog metra, nego i da unište bunkere, pa bi ovo pojačanje bilo veoma značajno za Vojsku Srbije.

Osim toga, moguća je i dodatna nabavka još četiri borbena helikoptera Mi-35 koji u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu.

Prva četiri helikoptera M-35M, koje na Zapadu zovu „leteći tenkovi“, Vojska Srbije je dobila prošle godine, što znači da bi uz dodatnu nabavku imali osam ovih višenamenskih helikoptera ruskog proizvođača „Rostvertol“ iz Rostova na Donu.

Modernizacija ratnog vazduhoplovstva

Uz postojećih šest, potrebno nam je i još najmanje tri Mi-17, čime bi kompletna helikopterska komponenta Ratnog vazduhoplovstva bila modernizovana i popunjena.

SU-25
SU-25 foto: Profimedia

Voleli bi u Srbiji da dobiju na lizing jednu eskadrilu lovaca-bombardera Su-25 i jedan ruski transportni avion većeg kapaciteta nego što je sadašnji An-26 u sastavu RViPVO Vojske Srbije, veće nosivosti i većeg akcionog radijusa.

Srbija je izabrala vojnu neutralnost, koja joj, između ostalog, omogućava nabavku oružja i na Istoku i na Zapadu, ali pošto je rusko oružje kompatibilno sa srpskim, a srpska vojska ima tradiciju sovjetskog i ruskog naoružanja, pa su svi krupni borbeni sistemi bivše JNA i Vojske Srbije sovjetskog i ruskog porekla, tako je i ovaj sled logičan.

Srbija je često na meti kritika u regiji zbog naoružavanja, ali su srpske vlasti više puta isticale da Beograd nabavlja isključivo defanzivno naoružanje, odnosno da se Srbija naoružava u odbrambene svrhe i da nema nameru nikoga da napada. (Kurir.rs/Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: