Naslovna Najnovije Dok Dodik traži pogodnog Bošnjaka, Osmorka postade petorka, a uskoro možda i...

Dok Dodik traži pogodnog Bošnjaka, Osmorka postade petorka, a uskoro možda i četvorka

0
Iako su Nikšić i Konaković najavljivali bolji ambijent, njihovi partneri ne vide da je Dodiku do boljeg ambijenta.

Mnogo toga se izdešavalo posljednjih dana kada je riječ o formiranju vlasti na državnom nivou. Nakon što su Narodni evropski savez (NES) i Stranka za BiH zatražile od partnera iz Osmorke da ozbiljnije razmisle o tome da li je zaista kreiran taj famozni bolji ambijent koji su najviše najavljivali predsjednici SDP-a i Naroda i pravde Nermin Nikšić i Elmedin Konaković, nakon što je potpisan sporazum o formiranju državne vlasti s SNSD-om i HDZ-om.

Naime, mnogi na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini se pitaju kakav je to bolji ambijent nastao ako je nekoliko dana nakon potpisivanja pomenutog sporazuma usvojen Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, iako su Nikšić, Konaković i predsjednik SNSD-a nakon potpisivanja sporazuma potencirali da će teške teme ostaviti po strani.

Hurtić umjesto Šulića?

Tako su, očigledno na insistiranje predsjednika NES i SBiH-a, predstavnici Osmorke održali sastanak u Doboju s predstavnicima SNSD-a.

Nakon ovog sastanka, Osmorka je na državnom nivou, suštinski, postala Petorka, jer su NES i SBiH odlučili napustiti koaliciju.

Preciznije, nikada nije ni postojalo osam stranaka koje imaju zastupnike na državnom nivou, već šest, a naziv Osmorka se prenio s federalnog nivoa. Predsjednici stranaka Nermin Ogrešević i Semir Efendić kao razloge su naveli to što u SNSD-u nisu željeli pristati na povlačenje pomenutog zakona o nepokretnoj imovini. NES i Stranka za BiH su imali još svojih zahtjeva, poput onog da se u škole u RS-u vrati bosanski jezik, da kandidata za državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice ponudi Osmorka a ne SNSD s obzirom na broj zastupnika ovih stranaka u Parlamentu BiH, te da se potpiše sporazum s Islamskom zajednicom BiH.

Ogrešević je nakon sastanka kazao da je vidio dozu raspoloženja samo za zahtjev koji se tiče potpisivanja sporazuma s Islamskom zajednicom, dok je za ostale konstatovao da ih je SNSD odbio.

Predsjednik SNSD-a, umjesto zahtjeva kojeg su uputili iz NES-a i Stranke za BiH, došao je na drugu ideju kada je riječ o Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Naime, odlučio je da povuče kandidaturu Denisa Šulića, koji je strankama iz FBiH bio sporan zbog toga što bi popunjavao kvotu ministara koja pripada Bošnjacima.

Prema navodima koje je gostujući na TV Sarajevo iznio Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH, Dodik je na pomenutom sastanku u Doboju ponudio da umjesto Šulića kandiduje drugog Bošnjaka. Radi se o Sevlidu Hurtiću iz BH Zelenih, koji je u Vladi RS-a preuzeo funkciju ministra turizma.

“Ono što me zabrinjava je da sam sada čuo neke planove gospodina Dodika, da Šulića zamijeni jednim pripadnikom bošnjačkog naroda koji je sa političke tačke gledišta još više problematičan. To je ovaj Sevlid Hurtić, koji je kao iz Pokreta za državu. Međutim, pazite, to je čovjek kojeg je Dodik prija manje od mjesec dana imenovao za ministra turizma u Vladi Republike Srpske. To je čovjek koji je otvoreno govorio da neće svoj glas dati delegatu iz opozicije u Republici Srpskoj za državni Dom naroda, nego da će omogućiti Dodiku četvrtog delegata. Dakle, govorimo o čovjeku koji je politički Dodikova osoba i uzimjaući u obzir da se izjašnjava kao Bošnjak, dakle nije sporno da je on Bošnjak, ali bi kao Bošnjak u Vijeću ministara imao taj odlučujući, presudni glas. Tako da mi je s te strane to strahovito zabrinjavajuće i ja se nadam da će unutar trojke i osmorke biti postavljena jedna crvena linija, da Dodik ne može imenovati Sevlida Hurtića za ministra u Vijeću ministara BiH”, kazao je Arnaut.

Dodao je da to ime koje je Dodik predložio, nije prihvaćeno od Osmorke na sastanku u Doboju, te izrazio nadu da će to tako i ostati.

Vrijedi napomenuti da su predstavnici Pokreta za državu sedmicama ponavljali da neće podržati opozicionog kandidata za državni Dom naroda. Na kraju, iako su u javnosti DF i SDP kao pozivali zastupnike da se glasa za opozicionog kandidata, ipak je Vojin Mijatović dobio dva glasa.

Na kraju su dva čovjeka iz Pokreta za državu, između ostalog i glasovima SNSD-a, završila na određenim pozicijama. Mirsad Duratović iz DF-a je postao član rukovodstva NSRS-a, dok je spomenuti Hurtić postao ministar u Vladi.

Očigledno je da Dodik ne odustaje od kandidiranja Bošnjaka u Vijeće ministara, što bi mu, ukoliko bi za to dobio podršku zastupnika u Parlamentu, teoretski moglo donijeti potpunu kontrolu nad Vijećem ministara zajedno s HDZ-om.

Dva kandidata osuđivana

S obzirom da je sve manje povjerenja među članovima koalicije, uskoro bi umjesto Petorka, mogla postati Četvorka.

Zlatko Miletić, zastupnik u državnom Parlamentu i član stranke Za nove generacije do sada je bio dio Osmorke, a kako će biti u narednim danima ostaje nam da vidimo, s obzirom da je kazao da neće u Parlamentu glasati za novi saziv Vijeća ministara ukoliko u njemu bude pravosnažno osuđivanih osoba, ili osoba protiv kojih su podignute optužnice ili pokrenute istrage.

“U prijedlozima koji se spominju imaju najmanje dvije osobe koje su pravosnažno osuđivane i ne mogu proći provjere koje vrše SIPA i OSA, nema šanse. I vidjet ćemo, ustvari, koliko su i oni korumpirani. I to je vrlo bitno, da građani ove zemlje to spoznaju. Ako jedan takav bude, ja neću glasat za takvo Vijeće ministara. To ne znači da sam ja izašao iz Osmorke. Ako oni to ne mogu podnijeti, nek nas istjeraju. U našim famoznim smjernicama koje su potpisane, na najmanje dva mjesta se govori da ćemo raditi na vladavini prava i u tački 5. se kaže da ćemo sve učiniti da se borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije i ovo im je prvi test da vidimo kakve će kandidate stranke izabrati za ministre. Međutim, u sporazumu piše i da ćemo poštovati Dejtonski sporazum i Ustav, pa to gospodin Dodik ne radi i na to niko ne reaguje”, kazao je Miletić gostujući u subotu navečer na Face TV-u.

Iznio je i brojne kritike na račun predsjednika SDP-a, NiP-a i Naše stranke Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića i Edina Forte.

“Ja i kolega Kojović smo protiv svojih principa glasali za Čavaru. Očigledno oni o tome ne vode računa i ispada da smo mi samo njihova glasačka mašinerija da bi pojedini od njih sjeli na te ministarske pozicije ili šta su već zamislili. Problem u Osmorki je nedostatak komunikacije i mislim da se ova trojka (Nikšić, Konaković, Forto op.a) vrlo neprimjereno ponaša prema ostalima. Mislim da minimiziraju utjecaj svih tih stranaka koje se nalaze u Osmorki i puno je odluka došlo a da mi nismo imali pojma o njima”, istakao je Miletić, te naveo jedan primjer.

Izbacili sve iz sporazuma

“U pripremi sporazuma se desila jedna čudna stvar, a to je da su oni nacrt sporazuma od SNSD-a dobili dan ranije. I NiP i SDP su ga imali. Našoj stranci su ga dostavili oko pola 2 ujutro, da bi meni i gospodinu Emriću (Jasmin, zastupnik NES-a, op.a) dali taj dan na sastanku u 11 sati, što znači da su imali namjeru da mi imamo što manje primjedbi na taj akt. U preambuli gdje se govori o saradnji i poboljšanju evropskih integracija trebalo je da stoji i to da nastavljamo saradnju s Sjevernoatlantskim savezom. Toga nije bilo i na moje insistiranje to su ubacili. I još nekoliko  primjedbi smo imali koje su unesene u nacrt. Dan poslije, oni (predstavnici Osmorke) odlaze u SNSD i skidaju sve to što smo stavili na papir. Sve su skinuli, samo su ostavili dio koji se tiče stranih investicija, gdje smo tražili da o tome odlučuju organi predviđeni Ustavom i zakonom. Sve ostalo su skinuli, od PDV-a, akciza, sporta, kulture, uključujući i saradnju s NATO paktom”, naglasio je Miletić.

Konstatovao je da potpisani sporazum s HDZ-om i SNSD-om nisu čak pregledali i potvrdili ni organi SDP-a, NiP-a i Naše stranke.

“Nas niko nije obavijestio. Mi nismo imali taj dokument koji su oni uslovno rečeno dogovorili prije potpisivanja. Da zvuči još nevjerovatnije, ja sam s Klixa skidao ovaj sporazum. Tek nam je neko nakon dva-tri sata poslao taj dokument. Ja kad sam vidio šta su oni potpisali, meni nije bilo dobro. Ali, što kažu ljudi, gotovo je sad, kad se rodilo, ljuljaj ga, idemo dalje”, rekao je Miletić.

Dodao je da su se Nikšić, Konaković i Forto u želji da što prije postanu ministri, malo preračunali, te da nisu vodili računa o samom sadržaju dokumenta.

Prema trenutnom stanju, ukoliko Miletić ne bude podržao novi saziv Vijeća ministara, ostaju 23 zastupnika koja bi mogla dići ruku za imenovanje državne izvršne vlasti.

Za imenovanje Vijeća ministara potrebna su 22 zastupnika, tako da, ukoliko bi još dva zastupnika odustala, novo Vijeće ministara se ne bi moglo imenovati.

Vrijedi napomenuti da u Našoj stranci nisu svi glasali za imenovanje rukovodstva Zastupničkog doma, s obzirom da je Sabina Ćudić bila protiv.

Izvor: BUKA

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube