Naslovna Najnovije Turkovićeva poslala protestno pismo Abazoviću zbog 9. januara

Turkovićeva poslala protestno pismo Abazoviću zbog 9. januara

0

Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministrarka inostranih poslova BiH, Bisera Turković, uputila je protestno pismo Dritanu Abazoviću, premijeru Crne Gore i koordinatoru Ministarstva inostranih poslova, povodom prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

– Upućujem protest Vladi Crne Gore, prijateljske i susjedne države. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 9. januar kao Dan RS proglašen je neustavnim i diskriminirajućim, a prisustvo zvaničnika Vlade narušava međususjedske odnose naše dvije države. Obilježavanje 9. januara kao dana RS prema odluci Ustavnog suda BiH, krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava te diskriminiše pripadnike konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini – navela je Turkovićeva je pismu.

Prisustvo ministara iz aktuelne vlade Crne Gore obilježavanju nezakonitog praznika, dodala je Turković, predstavlja čin nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine tim prije što je premijer Crne Gore Dritan Abazović prisustvovao, kako navodi, obilježavanju “Dana sjećanja na genocid u Srebrenici 11. jula prošle godine”,

– Iznenađuje i činjenica da su ministri Vlade Crne Gore, države članice Sjevernoatlantskog saveza NATO pristali prisustvovati svečanosti na kojoj je dodijeljen orden Vladimiru Putinu, predsjedniku Ruske Federacije koja provodi agresiju na Ukrajinu – dodala je Turkovićeva.

Zvaničnici Crne Gore, zaključila je, uvijek su dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu.

– Spremni smo raditi još snažnije na povezivanju naše dvije države, ali ključni preduslov za saradnju jeste međusobno poštovanje te uvažavanje odluka sudova i relevantnih institucija prijateljskih država – saopšteno je iz Kancelarije za odnose sa javnošću MIP BiH.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube