Naslovna Najnovije Dragan Lukač ne dolazi u sud, advokat tražio odgodu zbog rehabilitacije u...

Dragan Lukač ne dolazi u sud, advokat tražio odgodu zbog rehabilitacije u inostranstvu?!

Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova RS, neće se sutra pojaviti u banjalučkom Osnovnom sudu kako bi se izjasnio o krivici po optužnici koja ga tereti za ugrožavanje sigurnosti bivšeg narodnog poslanika RS, a danas gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, potvrđeno je portalu Gerila.

Odgodu ročišta kako nam je objašnjeno zatražio je Lukačev advokat Jovan Čizmović, a razlog je rehabilitacija u inostranstvu.

“Ročište povodom izjašnjenja o krivnji optuženog D. L. koje je zakazano za dan 17. avgust 2021. godine u 8.30 sati, neće se održati zbog uloženog podneska za odgađanje ročišta od strane branioca advokata Jovana Čizmovića, u kome obaviještava sud da kao branilac iz razloga zdravstvene rehabilitacije u inostranstvu ne može da prisustvuje ročištu”, navodi su u odgovoru Osnovnog suda u Banjaluci.

Mnogi sumnjaju da se iza zahtjeva advokata ustvari krije nova igranka kada je u pitanju sudski proces protiv Lukača.

Sumnja je opravdana, jer je zbog niza odgađanja ročišta i prvi sudski postupak protiv Lukača kada je bio optužen za nanošenje tjelesnih povreda Banjalučaninu Dejanu Spasojeviću, bio obustavljen zbog zastare.

Podsjećamo, Lukač je bio optužen za nanošenje tjelesnih povreda Spasojeviću u avgustu 2013. godine na igralištu u banjalučkom naselju Petrićevac, a u objedinjenom postupku je i Spasojević bio optužen za ugrožavanje sigurnosti.

Međutim, nakon niza odgađanja i nekoliko održanih ročišta, te izmjena Zakona o krivičnom postupku RS, u ljeto 2017. godine nastupila je zastara u ovom predmetu.

Banjalučki Osnovni sud je u maju ove godine potvrdio optužnicu koja Lukača tereti da je krivično djelo na štetu Stanivukovića izvršio 23. decembra 2019. godine oko 22 časa u Banjaluci, za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koju su diretno prenosili javni medijski servis RTRS i BN TV.

Prema navodima iz optužnice u toku sjednice Lukač je Stanivukoviću uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo, na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: „I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako, inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas“ što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstvenim život.

– Potom je više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, pa kada mu je oštećeni prišao, istom je uputio riječi: “Još jednom, još jednom majmune“ nakon čega je otvorenom šakom desne ruke udario oštećenog u lice, na koji način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne – navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Prema optužnici, Lukač je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Za ovo krivično djelo može se izreći zatvorska kazna do dvije godine robije, piše Gerila.info