Naslovna Republika Srpska Gradska uprava će povećati izdvajanja za poljoprivredu

Gradska uprava će povećati izdvajanja za poljoprivredu

Gradonačelnik Bijeljine najavio je da će i u narendom periodu nastaviti da povećava izdvajanja za poljoprivredu sve dok ova stavka ne dostigne preporučenih šest procenata gradskog budžeta.

Na Trgu kralja Petra prvog Кarađorđevića održana je manifestacija „Dani povrća“, koju su organizovali Gradska uprava i Agrarni fond Grada Bijeljina.

– Cilj ove manifestacije je afirmacija domaće poljoprivredne proizvodnje, kao i približavanje lokalnih proizvođača i kvaliteta njihovih proizvoda krajnjim korisnicima. Zbog toga smo odabrali da ovogodišnje „Dane povrća“ održimo na centralnom gradskom trgu. Svjesni smo koliko je težak položaj naših poljoprivrednika i koliko je truda uloženo u ove proizvode, zato smo povećali izdvajanja za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u ovogodišnjem budžetu – kazao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

On je rekao da će i u narendom periodu nastaviti da povećava izdvajanja sve dok ova stavka ne dostigne preporučenih šest procenata gradskog budžeta.

„Takođe, nastavićemo da podržavamo projekte koji olakšavaju život i rad naših poljoprivrednika, poput projekta navodnjavanja i izgradnje drinskog nasipa“, kazao je Petrović i naglasio da su posebno zahvalni našim gostima iz Vlade Srbije na posjeti i podršci u našem radu.

„Od njih možemo mnogo da naučimo u poslovima preporoda poljoprivrede i sela. Po uzoru na njihov dosadašnji rad, i Grad Bijeljina će stimulisati udruživanje poljoprivrednika, koje će olakšati plasman i povećati konkurentnost naših proizvoda na tržištu. Nastavićemo i da energično insistiramo od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da iskoristi mehanizme za zaštitu domaće poljoprivredne“, istakao je gradonačlenik Bijeljine Ljubiša Petrović.

„Danima povrća“ su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Darko Božić i sekretar Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Risto Кostov.

– Podsticanjem naših poljoprivrednika na udruživanje olakšaćemo plasman njihovih proizvoda, ali i lakši početak procesa prerade, koji osigurava dodatnu profitabilnost i konkurentnost na svjetskom tržištu. Srbija ni u jednom poslu ne zaboravlja Republiku Srpsku, zato ćemo zajedno raditi i na unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Кroz planirano proširenje saradnje obnovićemo srpska sela sa obje strane Drine, a zajedno ćemo pokrenuti inicijaticu finansijskog podsticaja poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj na udruživanje – naglasio je Božić.

Risto Кostov je istakao da je Ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije do sada utrošilo milijardu i 700 miliona dinara bespovratnih sredstava za obnovu i zadrugarstva. Takođe, u toku je i dodjela bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima za kupovinu napuštenih seoskih imanja i povratak na selo, prvih 14 domaćinstava je već dodijeljeno, a u narednim danima Ministarstvo će riješiti još 100 novih zahtjeva.

– Budući da sam, uz posao sekretara Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, posebni savjetnik ministra za brigu o selu Republike Srbije Milana Кrkobabića, moram naglasiti da nam je, nakon višedecenijskog zanemarivanja, potrebno mnogo vremena i rada za obnovu naših sela. Pored konkursa za obnovu zadrugarstva i napuštenih imanja, radimo i na dodjeli mini-buseva seoskim mjesnim zajednicama koje su daleko od većih urbanih centara i „Miholjskim susretima sela“ kojima promovišemo seoske kulturne vrijednosti i uspostavljamo socijalne veze, koje, između ostalog, pomažu u upoznavanju i zasnivanju braka između nekih od 250 hiljada neoženjenih mladića i 100 hiljada neudatih djevojaka na selima Srbije – kazao je Kostov.

On je rekao da rade i na poboljšanju infrastrukture u selima, oslanjajući se na investicioni plan predsjednika Aleksandra Vučića „Srbija 2020-2025“, kojim je predviđeno pet milijardi evra za obnovu 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva, tri milijarde evra za izgradnju vodovoda i kanalizacije i 300 miliona evra za nabavku nove mehanizacije i  izgradnju sistema za navodnjavanje.

U okviru manifestacije, gradonačelnik i gosti iz Srbije posjetili su imanja povrtlara Miloša Trifkovića u Brocu i Steve Ivanovića u Velikoj Obarskoj.

– Najveći problem naših povrtlara je plasman, a zatim sve češći i duži periodi suše i nedostatak sistema za navodnjavanje. Vlada Republike Srpske je izgradila sistem za navodnjavanje koji pokriva 1100 hektara obradivih površina u Batkoviću i Crnjelovu, a u toku je izrada projekta za izgradnju slične mreže na potezu Golo Brdo-Ljeskovac-Кojčinovac. Nakon toga, planira se rješavanje problema navodnjavanja i u zapadnom dijelu Semberije – istakao je direktor Agrarnog fonda  Zlatan Lazarević.

(BN)