Naslovna Najnovije Drama u Crvenom moru, Huti napali i rusku „armadu duhova“

Drama u Crvenom moru, Huti napali i rusku „armadu duhova“

0

Jemenski pobunjenici nastavljaju napadati brodove u Crvenom moru, protestujući protiv izraelskog bombardovanja pojasa Gaze.

Nakon što su američke i britanske oružane snage prošle sedmice pogodile više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti u Jemenu, američki funkcioneri procijenili su da militanti još uvijek imaju oko 75 odsto kapaciteta za ispaljivanje projektila na brodove koji prolaze Crvenim morem.

Mnogi sistemi naoružanja Huta nalaze se na mobilnim lansirnim platformama i mogu se lako premjestiti ili sakriti kad je to potrebno.

Pobunjenička grupa koju podupire Iran proširila je svoje mete na američke komercijalne brodove.

„Brod ne mora nužno ići prema Izraelu da bismo ga gađali, dovoljno je da je američki“, rekao je portparol Huta Nasruddin Amer za Al Jazeeru.

U ponedjeljak su Huti napali Gibraltar Eagle, brod koji je prevozio proizvode od čelika u vlasništvu američke kompanije Eagle Bulk Shipping, a koji je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva. Brod je napadnut oko 160 kilometara od obale Jemena u Adenskom zaljevu.

Dosad je većina udara Huta pogodila brodove koji nemaju očigledne veze s Izraelom ili njegovim saveznicima. Na primjer, proteklih su dana Huti ispalili projektile na tzv. armadu duhova od 100 tankera, koji prevoze rusku naftu u Aziju. Napad je vjerovatno bio slučajan jer baze podataka nisu ažurirale podatke o vlasništvu broda.

„Moskovska flota u sjeni osmišljena je kako bi izbjegla sankcije i prikrila rusko vlasništvo. Nije ni čudo što su Huti zbunjeni oko toga koga trebaju ciljati“, rekao je za WSJ Ami Daniel, direktor jedne pomorske kompanije.

Prije toga su Huti gađali norveški brod koji je u bazama podataka pogrešno povezan s Izraelom.

„Pomorska industrija uključuje takav lavirint dioničara da je brodu teško dodijeliti jednu državu“, dodao je Daniel.

Neki brodovlasnici kažu da, kako bi izbjegli napade, prije prelaska Crvenog mora šalju radioporuke kako bi dali do znanja da nemaju veze s Izraelom.

Zapadne zemlje vjeruju da pripadnici iranske Islamske revolucionarne garde i njihov libanski saveznik Hezbolah pomažu Hutima u planiranju i izvođenju raketnih udara i napadima dronovima na komercijalne brodove, iako Huti tvrde da se grupa ne treba oslanjati na Iran za pomoć u svojim napadima. Iran odbacuje umiješanost u akcije Huta u Crvenom moru.

„Napadi stvaraju zabrinutost za vladu Teherana. Huti su svakim udarcem sve hrabriji. To je problem jer dodatno podiže napetosti između Irana i SAD-a, koji ne žele direktnni sukob. Mogli bi napasti američki ratni brod, kineski teretni brod ili tanker povezan s Rusijom. To bi moglo otvoriti Pandorinu kutiju“, tvrdi visoki iranski funkcioner.

Funkcioner Pentagona rekao je i da bi neselektivni napadi Huta mogli dovesti do nesporazuma između Vašingtona i Moskve oko toga ko stoji iza njih te dodatno podići napetosti u odnosima SAD-a i Rusije.

Jemenski potpredsjednik Aidarous al-Zubaidi pozvao je regionalne sile da se aktivno uključe u zaštitu brodova od Huta.

„Koalicija predvođena SAD-om, koja treba zaštititi komercijalni promet u Crvenom moru od napada jemenskih Huta, slaba je jer regionalne sile Saudijska Arabija, UAE i Egipat u njoj ne učestvuju“, poručio je al-Zubaidi na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Zubaidi, koji se protivi Hutima, rekao je da su napadi uzeli velik danak jemenskoj privredi koje je već prilično oslabljena nakon sukoba Huta protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom. Krajem prošle godine jemenska vlada i Huti obavezali su se napraviti korake prema primirju. Huti, koji kontrolišu sjeverni Jemen, bore se od 2015. protiv vojnog saveza predvođenog Saudijskom Arabijom. Otad su poginule stotine hiljada ljudi, a 80 odsto jemenskog stanovništva ovisi o humanitarnoj pomoći, prenosi Jutarnji.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube