Naslovna Izdvajamo Drži vodu dok majstori odu! Otkazao video nadzor na GP za koji...

Drži vodu dok majstori odu! Otkazao video nadzor na GP za koji je „Prointer“ dobio 2,5 miliona KM

0
Bezbjedonosni problem – Zbog kvarova na kamerama granični prelazi BiH ostali bez video nadzora
– UIO traži od Savjeta ministara 4,5 miliona KM za održavanje video nadzora 

BANJALUKA – Banjalučki „Prointer ITSS“ i „Agencija Kamir“ iz Širokog Brijega dobili su 2019. godine 2,5 miliona KM za uspostavljanje sistema video nadzora na graničnim prelazima u BiH. Danas, dvije godine nakon isteka garancije, veliki broj kamera je u kvaru, a Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz budžeta traži čak 4,5 miliona KM za njihovo održavanje.

UIO je Savjetu ministara BiH uputila odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta pod nazivom „finansiranje usluga održavanja sistema video nadzora Uprave za indirektno oporezivanje“, a kojom je za te namjene predviđeno 4,45 miliona KM u ovoj i naredne dvije godine.

„Ovom Odlukom odobrava se višegodišnji projekat „finansiranje usluga održavanja sistema video nadzora UIO’ za period 2022.-2024. godina, u iznosu od 4.450.000 KM“, navedeno je u dokumentu.

Novac je potrebno obezbijediti iz budžeta institucija BiH i to u ovoj godni 1,05 miliona KM, u idućoj 1,6 miliona i u 2024. godini 1,8 miliona maraka.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević kaže za CAPITAL da je sistem video nadzora postavljen na skoro svim graničnim prelazima polovinom 2019. godine.

Zanimljivo je da je instalaciju opreme umjesto „Prointera“ kojem je ugovor dodijeljen, izvršila firma „Sector ADS“, čiji je vlasnik „Prointer“ postao početkom 2020. godine.

Kovačević je pojasnio da je garancija na hardver i softver bila godinu dana od dana puštanja u rad i da je obuhvatala sve kvarove osim onih izazvanih elementarnim nepogodama.

Međutim, sistem nakon isteka garancije nije održavan niti je instalisana oprema popravljanja u slučaju kvara zbog čega je trenutno značajan broj pokvarenih kamera.

„Na lokacijama gdje je snimač u kvaru sistem uopšte ne radi. U tekuće održavanje spadaju čišćenje objektiva kamera, izduvavanje snimača i servera, apdejt softvera i slično, a servisiranje pokvarene opreme često zamjenu pokvarenih komponenti ili reinstalacija aplikacija i servera“, istakao je Kovačević i dodao da je funkcionisanje ovog sistema bitno i zbog toga što im veoma često tužilaštva, sudovi i policija traže snimke sa lokacija u cilju vođenja prekršajnog ili krivičnog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: