22.7 C
Banja Luka

DVA MILIONA KM VIŠE NEGO ŠTO JE PLANIRANO: „Građenje“ zida PU Istočno Sarajevo za 8,4 miliona KM

Umjesto predviđenih 6.444.751 KM bez uračunatog PDV-a, za izgradnju objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo firma Zorana Popića dobila je ugovor vrijedan čak 8.378.188 KM bez poreza. Kako je MUP RS, čijom je kasom u to vrijeme gospodario Dragan Lukač, „namakao“ 1.933.437 KM – javnost ne zna.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske konačno je okonačalo tender za izgradnju objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo na Palama. Čekanje od gotovo godinu dana isplatilo se dobro poznatoj firmi „Građenje“ iz ovog grada, jer je umjesto predviđenih 6.444.751 KM bez uračunatog PDV-a, dobila ugovor vrijedan čak 8.378.188 KM bez poreza.

 

Kako je MUP, čijom kasom je u to vrijeme gospodario Dragan Lukač, „namakao“ 1.933.437 KM – javnost ne zna. Uglavnom, ugovor između institucije i privatnog preduzeća, favorita za dijeljenje bitnih miliona KM, potpisan je 22. decembra prošle godine.

 

 

MUP-u je stiglo pet ponuda građevinskih firmi, ali je Lukač odbacio četiri i već 3. maja odabrao:

 

„U toku analize ponuda komisija za nabavke je jednu ponudu odbacila i isključila iz daljeg nadmetanja, a preostale četiri ponude su ocijenjene prihvatljivim i kvalifikovanim za e- aukciju. Nakon završene e-aukcije, komisija je preuzela izvještaj o toku i završetku e-aukcije, sačinila zapisnik-izvještaj broj 09/1-Sl/22 od 21.04.2022. godine i predložila da se, u skladu sa članom 70, Zakona o javnim nabavkama BiH, ugovor dodijeli grupi ponuđača ‘Građenje’ d.o.o. Pale i ‘Baupartner’ d.o.o Lukavac u kojoj je vodeći partner ‘Građenje’ d.o.o. Pale.“

 

Uslijedio je višemjesečni žalbeni period, koji je, odlukom Kancelarije za razmatranje žalbi u Bosni i Hercegovini, okončan poštovanjem Lukačeve želje.

 

Samo „Građenje“ je zadovoljilo visoke standarde dojučerašnjeg prvog policajca u RS pa je ugovor definitivno potpisan 22. decembra prošle godine.

 

Zanimljivo, „Građenje“ je prošlu poslovnu tender-godinu posvetilo visokom obrazovanju. Univerzitet u Istočnom Sarajevu firmu je angažovao za rekonstrukciju objekta za potrebe Rektorata. Ugovor vrijedan 7.990.407 KM potpisan je 1. septembra, a firma u vlasništvu Zorana Popića moraće da iznos podijeli sa društvom iz konzorcijuma – „Termomontažom“, „Baupartnerom“, „TD Steel“, „Korsom“ i „Prijedorputevima“.

 

Studentima je bio potreban park. I teretana. Studentski centar Pale angažovao je „Građenje“, koje je i jedino dostavilo ponudu. Ugovor vrijedan 148.966 KM potpisan je 24. oktobra 2022. Uslijedila je i „adaptacija objekta“ za isti centar – 21.816 KM. Stepenište pravnog fakulteta popravljeno je za 4.988 KM.

 

I ŠOJIĆ POGODOVAO „GRAĐENJU“

 

Ne postoji ekonomska opravdanost kupovine dijela objekta površine 600 m2 u vrijednosti dva miliona KM u Istočnom Sarajevu za potrebe institucija Bosne i Hercegovine“, presjekao je bivši ministar finansija i trezora BiH, HDZ-ov Vjekoslav Bevanda.

 

Tako Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH i bliskom čovjeku lidera SDS-a Mirka Šarovića uhapšenom zbog zloupotrebe položaja, nije pošla za rukom ideja da za enormni iznos u Istočnom Sarajevu pazari preostali dio zgrade firme „Građenje“, za potrebe institucija BiH. Da li je politička ljubav pukla potpuno ili su u pitanju tek trzavice, nije jasno, ali činjenica je da njemu i Staši Košarcu, SNSD-ovom ministru za spoljnu trgovinu u ekonomske odnose BiH, koji se takođe nadao kupovini, HDZ nije ispunio skupu želju, otkrio je Žurnal u februaru prošle godine.

 

Od tri institucije BiH sa sjedištem u Istočnom Sarajevu koje su, kako se navodi, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iskazale potrebu za dodatnim poslovnim prostorijama, Institut za strandardizaciju i Agencija za nadzor nad tržištem riješile su smještaj na osnovu odluke Vijeća ministara BiH o kupovini objekta za smještaj institucija u Istočnom Sarajevu i odluke o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj u Istočnom Sarajevu, te se u njihovim budžetima više ne planiraju izdaci za zakup po tom osnovu“, podvukao je Bevanda.

 

Nastavio je u istom tonu:

 

„Vijeće za državnu pomoć smješteno je u zakupljenim prostorijama od 137 m2, za koje plaća ugovorenu zakupninu od oko 30.000 KM na godišnjem nivou. Imajući u vidu navedeno, odnosno potrebu Instituta za strandardizaciju BiH za povremenim iznajmljivanjem sale za sastanke kao i relativno mali broj od devet zaposlenih u Vijeću za državnu pomoć, koje trenutno koristi 137 m2 zakupljenog prostora, dok za Agenciju za nadzor nad tržištem iz zahtjeva nismo upoznati koje prostorije su deficitarne, mišljenja smo da ne postoji ekonomska opravdanost kupovine dijela objekta površine 600 m2 u vrijednosti dva miliona KM“.

 

Ministarstvo finansija i trezora, naglasio je, ne može podržati prijedlog Šojićeve odluke.

 

A, Šojić je napravio baš sve što je bilo u njegovoj moći. Da bi ovo budžetsko pustošenje bilo sigurno, sam je sebe postavio na čelo komisije koja je imala zadatak da ove godine, mimo Zakona o javnim nabavkama BiH (ZJN BiH), dokupi 562 metra kvadratna. Sve to verifikovao mu je Zoran Tegeltija, tada predsjedavajući Vijeća ministara BiH i kadar SNSD-a, a sada na Bevandinom mjestu.

 

Posebna odluka o formiranju komisije donesena je, pisao je takođe Žurnal, nakon što ideja o novom kriminalu nije prošla u sektoru za javne nabavke Službe za zajedničke poslove BiH, čiji su službenici odbili da budu dio priče.

 

Šojić je napisao nešto kao obrazloženje:

 

Služba za zajedničke poslove institucija BiH realizovala je projekat kupovine objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, a u skladu sa odlukom o odobravanju kupovine koja će biti uvrštena u program višegodinšnjih kapitalnih ulaganja za perioc 2017-2019. Odlukom je odobrena kupovina objekta površine 1.300 do 1.500 metara kvadratnih nabavne vrijednosti tri miliona KM. Provodeći postupak nabavke Služba je obezbijedila odgovarajući funkcionalan objekat od cca 1.500 kvadrata neto površine. Međutim, ukupno odobrena sredstva od tri miliona KM nisu bila dovoljna za kupovinu kompletnog objekta te je kupljen samo kancelarijski prostor.“

 

Planirao je da iz budžeta institucija BiH u ovoj godini “isisa” 1,5 miliona KM, a već ove 2023. – još pola miliona.

 

Inače, te 2018. godine kupljen je, zapravo, dio objekta na Trgu ilidžanske brigade, odnosno 1.063 kvadrata, a odobrena tri miliona KM završila su na računu paljanskog „Građenja“, prema pisanju medija, izuzetno bliskog SNSD-u. U tom dijelu objekta trenutno su smješteni Agencija za nadzor nad tržištem, Institut za standardizaciju i Služba za odnose sa strancima.

 

Kako u objektu postoji još 562 kvadrata, predloženo je da ih građani BiH njima dokupe za dva miliona KM. Šojić je podsjetio da je kvadrat prostora u istom objektu 2018. godine koštao oko 2.830 KM, ali se ni tada nije bavio „naduvanom cijenom“.

 

To bi u konačnici biti ukupno pet miliona KM iz džepa građana!

 

Novi milionski budžetski odliv osmislio je kao „pregovaranje sa vlasnikom zgrade“, jer je Šojiću cjelina potpuno logična!

 

Međutim, u dokumentu koji je, takođe, u posjedu Žurnala unaprijed je definisao kvadraturu, cijenu i dobavljača. Logično javnosti, ali njemu svakako ne – čemu onda formiranje komisije i o čemu bi pregovarao sa Popićem, kao i zašto je planirao da isključi javnost i šta je po njemu transparentnost?

 

Za ovakvu vrstu nabavke, a po Zakonu o javnim nabavkama BiH, ističu stručnjaci za ovu oblast, institucija mora da izradi jasan pravilinik kupovine nekretnine za ogroman iznos iz budžeta. Takođe, postupak zapravo mora da bude javni poziv, oglas u tri štampana medija, što je Šojiću bilo potpuno strano. Postupak je (zasad) zaustavljen.

 

IZVOR: Pratimo tendere

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here