21.7 C
Banja Luka

Egipat rasporedio tenkove u blizini Gaze

Kako javlja Times of Israel, Egipat je rasporedio tenkove i oklopna vozila u blizini graničnog prijelaza Rafah u Gazi.

Premijer Egipta Mustafa Madbouly rekao je u utorak da je njegova zemlja posvećena zaštiti zemlje i suvereniteta po svaku cijenu, kao odgovor na pozive da se palestinskim izbjeglicama iz Gaze dozvoli ulazak u Egipat.

„Spremni smo žrtvovati živote miliona kako bismo osigurali da niko ne napadne našu teritoriju“, rekao je Madbouly na sastanku s vojnim osobljem i lokalnim liderima na Sinaju, prenosi Wall Street Journal.
Prema premijerovim riječima, Egipat nikada neće dozvoliti da mu se nametne aranžman koji bi bio protiv njegovog interesa.

Kako javlja Times of Israel, Egipat je rasporedio tenkove i oklopna vozila u blizini graničnog prijelaza Rafah u Gazi.

Egipat strahuje od priliva desetina hiljada izbjeglica zbog borbi između Izraela i Hamasa u Gazi i do sada je granicu uglavnom držao zatvorenom, propuštajući samo kamione pomoći u Gazu.

Egipat je ograničen mirovnim sporazumom s Izraelom iz 1979. u pogledu broja snaga koje smije smjestiti na Sinajsko poluostrvo, iako je Izrael u prošlosti odobrio Egiptu da prekrši te brojke kako bi se borio protiv pobunjeničkih islamističkih grupa u tom području.

Podsjećamo, Izraelska obavještajna služba izradila je dokument koji preporučuje prisilno preseljenje Palestinaca iz Pojasa Gaze u Egipat.

Palestinci, kojih u Gazi živi 2,3 miliona su i ranije odbacivali ovakve prijedloge.

Bonus

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here