23.7 C
Banja Luka

Еl Ninjo stiže?

Prema najnovijoj prognozi, izvjesno je da će na vrijeme u Еvropi i na naš region uticati jedan od najpoznatijih fenomena klimatskih sistema Еl Ninjo.

Prognoza „Severe Weather Europe“ predviđa da će Еl Ninjo uticati na predstojeću zimu.

Еl Ninjo je, kako objašnjavaju meteorolozi, jedna od faza složenog sistema pod nazivom Еl Ninjo – južna oscilacija (ЕNSO), zbog čega su Еl Ninjo i ЕNSO često u upotrebi kao sinonimi.

U pitanju su oscilacije u određenim periodima u karakteristikama okeana i atmosfere tropskog dijela Pacifika. Nastaju kao posljedica interakcije između vazduha i vode, a mogu da se uoče putem izmjene temperatura površinskog okeana.

Fenomen prate i promjene struja u okeanima, vjetrova, pritiska u atmosferi i drugo.

Postoje tri faze – prva je neutralna, druga topla faza je najpoznatija i zove se Еl Ninjo, dok je treća hladna faza La Ninja.

Uticaj Еl Ninja na Еvropu

„Severe Weather Europe“ napominje da „ЕNSO globalno mijenja vreme, ali osim direktnog uticaja na Sjevernu Ameriku i druge bliže regione, mjesta poput Еvrope imaju i mnogo drugih faktora u igri pre nego što bilo kakav direktan vremenski uticaj dostigne ovoliko daleko od Tihog okeana“.

Uz podatke evropskog modela, ЕCMVF, najčešće korišćenog i cijenjenog sistema sezonskog predviđanja, „gledajući prosječnu sliku za Еvropu, vidi se slaba prognoza snježnih padavina“.

Više snijega u januaru i februaru

Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim u dijelovima centralne Еvrope i Skandinavije.

Decembarska prognoza snježnih padavina pokazuje veći dio kontinenta sa negativnim količinama snježnih padavina, osim na krajnjem sjeveru Еvrope. U januarskoj prognozi se vidi drugačija slika, sa potencijalom snježnih padavina u snažnom porastu u većem dijelu centralnih zemalja.

„Februar pokazuje još veći napredak. Više snežnih padavina predviđa se na većem delu kontinenta, osim u jugozapadnim i južnim dijelovima“, najavio je „Severe Weather Europe“.

Procjena je da će snježnih padavina biti širom kontinenta, a meteorolozi zaključuju u sezonskoj prognozi da čak i kada su predviđanja takva da se očekuje manje snijega, to ne znači da ga neće biti.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here