Naslovna Izdvajamo Elektroprivredi Srpske upaljače i olovke ne možete prodati bez inžinjera grafičke tehnologije

Elektroprivredi Srpske upaljače i olovke ne možete prodati bez inžinjera grafičke tehnologije

0
Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrovic

Elektroprivreda Republike Srpske odlučila je da kupi reklamne proizvode za procijenjenih 25.000 KM bez PDV-a. Iako je tender poprilično jednostavan, jer se suštinski traži samo personalizovani reklamni materijal, Luka Petrović i saradnici odlučili su da otežaju posao ponuđačima, pa se od njih traži da imaju i jednog inžinjera grafičke tehnologije.

Važan dio svakog tendera jesu zahtjevi koje ugovorni organi postavljaju pred firme, u sklopu dijela tenderske dokumentacije koji se odnosi na tehničku i profesionalnu sposobnost ponuđača.

U suštini, ova zakonska mogućnost ostavljena je kako bi se javni organi osigurali da će dobiti kvalitetne robe, usluge ili radove, u određenom zadatom roku, od firmi koje imaju iskustvo u tim poslovima, imaju zaposlene koji mogu to da urade, imaju neophodnu opremu…

Najčešće se ugovorni organi u Bosni i Hercegovini odlučuju od firmi da traže uspješno iskustvo u realizaciji ugovora koji su isti ili slični konkretnom tenderu koji se provodi. To je posebno značajno kod nabavki kompleksnih radova, jer je razumno očekivati da će, primjera radi, firma koja ima uspješno iskustvo u izgradnji autoputeva, taj posao uraditi bolje i brže nego neka firma koja nema to iskustvo.

Međutim, kao što je to nerijetko slučaj u bh. praksi, i ova zakonska mogućnost se ponekad zloupotrebljava ili se, u najmanju ruku, pretjeruje.

Tako je prije nekoliko dana Elektroprivreda Republike Srpske raspisala tender za nabavku reklamnih proizvoda s logom ovog mješovitog holdinga, u vrijednosti od 25.000 KM bez PDV-a.

Sama nabavka nije previše kompleksna, iako su neki proizvodi (pre)detaljno opisani. Uprkos tome što se traže veće količine reklamnih proizvoda, personalizovane olovke, upaljače, kese, kalendare, rokovnike, čestitke, satove, fascikle može napraviti veliki broj i manjih i većih firmi.

No, v.d. direktora Luka Petrović i njegove kolege odlučili su da otežaju posao potencijalnim ponuđačima, pa se osim uspješnog iskustva u realizaciji najmanje jednog ugovora o nabavci predmetne robe u vrijednosti ne manjoj od 25.000 KM bez PDV-a u posljednjoj godini, traži i to da ponuđači imaju na raspolaganju minimalno dva članatehničkog osoblja, i to minimalno jednog inžinjera grafičke tehnologije, te minimalno jedno lice sa sertifikatom iz oblasti grafičkog dizajna.

S obzirom na ovako postavljen uslov, ne bi bilo iznenađenje da za ovako jednostavan tender stigne veoma mali broj ponuda.

Na kraju recimo da se, kada je riječ o vrsti postupka javne nabavke, koristi konkurentski zahtjev, da je kriterijum za dodjelu ugovora najniža cijena, te da je tender otvoren do 27. novembra, za kad je zakazano i otvaranje ponuda.

(Pratimotendere) Foto: Pratimotendere

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube