Naslovna Svijet Erdogan: Biden je dao naredbu da me se skine s vlasti

Erdogan: Biden je dao naredbu da me se skine s vlasti

0

U Turskoj se danas održavaju predsjednički i parlamentarni izbori.

Aktuelni predsjednik Turske Reccep Tayyip Erdogan održao je jučer svoje posljednje predizborne skupove u Istanbulu na kojima je optužio opoziciju da radi s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kako bi ga skinuli s vlasti, dok je uputio posljednji apel uoči izbora, najvećeg izazova u svojoj 20-godišnjoj vladavini.

Ankete pokazuju da Erdoan zaostaje za glavnim opozicionim kandidatom Kemalom Kilicdarogluom uoči jednih od najvažnijih izbora u modernoj historiji Turske.

Međutim, ako nijedan od njih ne osvoji više od 50 posto glasova i osigura direktnu pobjedu, održat će se drugi krug izbora 28. maja.

Na skupu u istanbulskom kvartu Umranije, Erdogan je podsjetio na Bidenove komentare koje je objavio New York Times u januaru 2020., kada je vodio kampanju za Bijelu kuću. Tada je Biden rekao da Vashington treba ohrabriti Erdoganove protivnike da ga poraze na izborima, ističući da ne bi trebao biti skinut državnim udarom.

Komentare, koji su se ponovno pojavili kasnije te godine u videu koji je Bidena učinio najpopularnijom temom na Twitteru u Turskoj, Ankara je u to vrijeme osudila kao „intervencionističke“.

„Biden je dao naredbu da se svrgne Erdogan, ja to znam. Svi moji ljudi to znaju. Ako je to slučaj, onda će glasački listići dati odgovor i Bidenu“, rekao je Erdogan.

Portparol američkog State Departmenta rekao je da je Turska dugogodišnji saveznik SAD-a i da će Vashington pažljivo pratiti izbore, ali je dodao da „Sjedinjene Države ne zauzimaju strane na izborima“.

„Naš jedini interes je demokratski proces, koji bi trebao biti slobodan i pošten. Vjerujemo da će turske vlasti provesti izbore u skladu sa svojom dugom, ponosnom demokratskom tradicijom i svojim zakonima“, rekao je portparol.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube