Naslovna Najnovije ERDOGAN KRITIKOVAO ZAPAD: “Loše postupate sa Putinom – sve je do vašeg...

ERDOGAN KRITIKOVAO ZAPAD: “Loše postupate sa Putinom – sve je do vašeg stava”

0

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je u ponedeljak svoje zapadne kolege zbog pogrešnog stava prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, i dao kao dobar primer to što on uspeva da sarađuje sa Moskvom na pitanjima koja se kreću od sirijskog mirovnog procesa do prošlonedeljnog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnomorske luke.

Znate kakav je stav zapadnih političara prema Putinu. Stav koji mu pokažete je stav koji ćete dobiti zauzvrat – rekao je on za državnu televiziju TRT tokom dugog intervjua u ponedeljak uveče, nazvavši to “nedoličnom politikom”.

Turska je takođe bila domaćin prvih razgovora između Ukrajine i Rusije u prvim danima sukoba, pre nego što je proces prekinut – navodno na nagovor pojedinih zapadnih lidera.

– Odlučni smo da ovaj sporazum sprovedemo u praksu – rekao je Erdogan o sporazumu o žitu, istakavši da će to u velikoj meri pomoći da se ublaži pretnja globalne krize hrane. On je pozvao i Rusiju i Ukrajinu da se pridržavaju onoga što su potpisali u Istanbulu.

U sukobu između Rusije i Ukrajine, Ankara ne smatra ni jednu stranu neprijateljem, rekao je Erdogan. Turska nije uvela sankcije Rusiji, ali se protivila vojnoj operaciji Moskve u Ukrajini i prodala Kijevu borbene dronove kao što je Bajraktar ​​TB-2.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Erdogan je rekao da se Turska fokusira na pitanja od “zajedničke koristi”, kao što je mirovni proces za susednu Siriju.

U okviru inicijative “Astana tri”, turski lider se ranije ovog meseca u Teheranu sastao sa Putinom i iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem. Tom prilikom je celi svijet gledao kako Putin čeka Erdogana u prostoriji punoj novinara.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube