Naslovna Najnovije Erdogan: Pravedan svijet je moguć ali ne sa SAD-om!

Erdogan: Pravedan svijet je moguć ali ne sa SAD-om!

0

Nažalost, primirje (u Gazi) je odbijeno u Vijeću sigurnosti UN-a, samo ga je Amerika odbacila. Sama, da je li to pravda? Pravedan svijet je moguć, ali ne sa Sjedinjenim Američkim Državama, poručio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan

„Nažalost, primirje (u Gazi) je odbijeno u Vijeću sigurnosti UN-a, samo ga je Amerika odbacila. Sama, da je li to pravda? Pravedan svijet je moguć, ali ne sa Sjedinjenim Američkim Državama“, poručio je Erdogan, obraćajući se u Istanbulu na programu koji je Stranka pravde i razvoja (AK Parti) organizrala povodom Svjetskog dana ljudskih prava.

Erdogan je rekao da ljudi koji najviše pate od ksenofobnih, rasističkih, diskriminatornih i fašističkih praksi nesumnjivo su muslimani, koji čine većinu migranata.

Kazao je kako su islamofobija i ksenofobija, koje poput otrova okružuju zapadna društva, među glavnim prijetnjama ljudskim pravima.

„Mjesto gdje se danas krši Univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima je Gaza i okupirana palestinska teritorija“, rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na sinoćnje glasanje o nacrtu rezolucije za prekid vatre u Gazi, Erdogan je rekao kako se još jednom pokazalo da je svijet veći od pet (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a).

„Od 7. oktobra Vijeće sigurnosti UN-a, čija je misija uspostavljanje globalnog mira, pretvorilo se u zaštitnika Izraela“, rekao je Erdogan, te dodao:

„Izraelska vlast, koja ima neograničenu podršku Zapada, čini zločine i masakre u Gazi koji sramote cijelo čovječanstvo.“

Dodao je kako su Zapadne zemlje legitimizirale, odobravale i ohrabrivale antiislamske i antimuslimanske akcije pod izgovorom slobode mišljenja.​​​​​​​

„’Kasapi Gaze’ moraju odgovarati za zločine protiv čovječnosti, prije ili kasnije će odgovarati“, zaključio je Erdogan.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube