Naslovna Svijet Еrdogan: Sramota je da zapadne zemlje ćute o masakru u Palestini

Еrdogan: Sramota je da zapadne zemlje ćute o masakru u Palestini

0

Sramota je da zapadne zemlje koje se uvijek zalažu za ljudska prava i slobode, ćute o masakru u Palestini, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Еrdogan.

„Od vitalnog je značaja dopremanje goriva na mjesta kojima je to hitno potrebno, posebno bolnicama u Gazi“, rekao je Еrdogan u obraćanju na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u Rijadu.

On je kazao da u okviru Organizacije islamske saradnje treba osnovati fond za obnovu Gaze. Еrdogan je naglasio da sve dok se pitanje Palestine ignoriše, napori za normalizaciju u regionu osuđeni su na propast.

„Spremni smo da uložimo neophodne napore, između ostalog i kao garant, da sačuvamo mir koji će biti uspostavljen“, rekao je on i dodao da je Jerusalim crvena linija.

„Naša želja je da se Jerusalim, poznat kao grad mira i sve palestinske zemlje vrate u svoje nekadašnje dane“, istakao je Еrdogan.

Prema njegovim riječima, izraelska administracija, koja se ponaša kao razmaženo dijete Zapada, dužna je da nadoknadi štetu koju je prouzrokovala. Еrdogan je naveo da treba istražiti postojanje nuklearnog oružja, čije postojanje su priznali izraelski ministri i ako ono postoji, da treba otkriti one koji su izbjegli međunarodnu kontrolu.

„Ono što nam treba u Gazi nisu pauze od nekoliko sati, potreban nam je trajni prekid vatre“, rekao je Еrdogan.

On je istakao da treba sazvati međunarodnu mirovnu konferenciju da bi se pronašlo trajno rješenje sukoba između Izraela i Palestinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: