Naslovna Najnovije Erik Nelson: Visok stepen korupcije rezultirao je odlivom znanja

Erik Nelson: Visok stepen korupcije rezultirao je odlivom znanja

0

Zaključio je da dopune američkog predsjednika Režimu sankcija za zapadni Balkan jasno navode korupciju kao jedan od načina putem kojeg pojedinci predstavljaju prijetnju miru

Američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) kazao je da bh. politički lideri koji prosperitet građana i zemlje stavljaju iza vlastitog bogaćenja moraju biti spremni da se suoče s posljedicama. Politički lideri, njihovi saradnici ili članovi porodica, koji učestvuju u koruptivnim radnjama, sada bi mogli postati predmet sankcija.

Došlo je vrijeme, smatra Nelson, da istinski nezavisno pravosuđe pozove na odgovornost pojedince ili interesne grupe, te da i međunarodna zajednica u žižu interesovanja stavi korupciju, koja prožima svaki segment bosanskohercegovačkog društva.

 

– Visok stepen korupcije te nesposobnost i nepostojanje volje pravosudnog sistema da istražuje, goni i adekvatno kažnjava počinioce koruptivnih radnji rezultirali su dosad nezabilježenim odlivom znanja, jer građani svih generacija odlaze u zemlje u kojima njihov uspjeh ne zavisi od ličnih poznanstava, nego od njihovog vlastitog talenta i poštenog rada – kazao je Nelson za BHRT.

Nelson je zaključio da dopune američkog predsjednika Režimu sankcija za zapadni Balkan, od 8. juna ove godine, jasno navode korupciju kao jedan od načina putem kojeg pojedinci predstavljaju prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu područja ili država zapadnog Balkana. Nije precizirao ko su pojedinci i kakve su potencijalne sankcije u slučaju BiH.

(BHRT)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube