Naslovna Najnovije ERS DNEVNO GUBI 800.000 KM Zbog remonta TE Ugljevik i loše hidrologije...

ERS DNEVNO GUBI 800.000 KM Zbog remonta TE Ugljevik i loše hidrologije kupujemo struju van sistema

0

“Elektroprivreda RS” tokom septembra i oktobra ostvaruje dnevne gubitke po 800.000 KM zbog kupovine nedostajuće električne energije u vlastitom sistemu.

Direktor ERS Luka Petrović kaže da su u ovom periodu morali da kupe 40 miliona KM električne energije zato što je Termoelektrana “Ugljevik” u remontu, odnosno van pogona. I  zato što je hidrologija tako loša da smo došli na minimalnu kotu akumulacije Bileća i maltene nemamo toka reka Drine i Vrbasa – rekao je Petrović.

Remont u TE “Ugljevik” trebalo bi da bude okončan do 3. novembra.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Petrović je ponovio da nedostaje električne energije u ERS, te da se u posljednjih mjesec i po dana stabilizuje sistem kupujući električnu energiju po znatno višim cijenama od onih koje postoje u domaćem sistemu.

Minimalno su od 10 do 15 puta skuplje cijene električne energije koje sada kupujemo i prodajemo našim građanima. Kupimo električnu energiju u iznosu od milion KM, da bi održali stabilnost privrede i domaćinstava, a to isto fakturišemo privredi i domaćinstvima u Srpskoj i naplatimo 200.000 KM. Dakle, ostvaren je gubitak na dnevnim nivoima po 800.000 KM –poručuje Petrović.

On tvrdi da ERS može to da iznese, jer su u prethodnom periodu imali viškove prihoda i usmjeravali ih u investicije i stabilnost rada proizvodnih preduzeća.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube