Naslovna Izdvajamo ESKOBAR PORUČIO IZ SARAJEVA: „Neće biti Vojske Republike Srpske“

ESKOBAR PORUČIO IZ SARAJEVA: „Neće biti Vojske Republike Srpske“

0

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je danas u Sarajevu da u Bosni i Hercegovini neće biti rata, ni Vojske Republike Srpske.

To se neće desiti. Rekao sam to jednom i ponoviću: Neće biti rata u BiH. Ovo nije 1991. godina – rekao je Eskobar u intervjuu za sarajevsku TV N1, koji će opširnije biti emitovan večeras.

Na opasku da nije riječ o ratu, već o Vojsci Republike Srpske, Eskobar je rekao da ni nje nema i da, dodao je, nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije.

– Prije svega, nema Vojske Republike Srpske. Drugo, imamo mandat za očuvanje mira od Savjeta bezbjednosti UN. Nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije. Ni Srbiju, ni Hrvatsku, ni Rusiju, nikoga. Ono što treba uraditi, ako gledamo oružane snage, je kako kreirati sposobne oružane snage da ispune potrebe svih – rekao je Eskobar i dodao da bi “uz to, uz sve razlike, između svih nivoa vlasti trebalo osigurati da država funkcioniše”.

Upitan o retorici hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Srebrenici, Eskobar odgovara da će hrvatske institucije raditi na dobrosusjedskim odnosima.

– Nisam se nikad s njim susreo. Imamo veoma dobro partnerstvo sa Hrvatskom. To je partnerstvo sa institucijama, narodom, ne sa pojedincima. Moji razgovori s Hrvatskom su veoma dobri i dobijam od njih opredeljenje da će raditi na dobrosusjedskim odnosima – rekao je američki izaslanik.

Na pitanje, “ko je to Hrvatska”, Eskobar odgovara da su to institucije poput predsjednika.

– Predsjednik ne odlučuje o svemu. Oni su dio šireg okvira u EU i unutar njega moraju biti dobri susjedi. U okviru NATO-a dobro doprinose i to je Hrvatska s kojom treba sarađivati – zaključio je Gabriel Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: