Naslovna Republika Srpska Eskobar upozorio Dodika: Otcjepljenje vodi ka izolaciji

Eskobar upozorio Dodika: Otcjepljenje vodi ka izolaciji

0

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Džo Bajdena za Zapadni Balkan, odnosno zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Južnu i Srednju Evropu Gabriel Eskobar razgovarao je danas sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Kako je navedeno na Twitter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Eskobar je tom prilikom prenio stav Sjedinjenih Američkih Država da su prijetnje otcjepljenjem antidejtonske i da građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja.

Navedeno je kako je Eskobar ponovio snažnu predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao jedne zemlje u kojoj su i Republika Srpska i Federacija BiH i Brčko distrikt prosperitetniji i sigurniji kada se lideri bore protiv korupcije, jačaju integritet, pravičnost izbora u BiH i kreću naprijed u reforme koje donose ekonomski oporavak.

Za sada nije poznato šta je Dodik rekao Eskobaru i na koji način je prihvatio njegovo jasno i precizno upozorenje nakon što lider SNSD-a posljednjih dana sve glasnije govori o nezavisnosti RS te povlačenju nadležnosti s nivoa države BiH na nivo  Srpske.

Sličan stav je prekjuče prenio i šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, koji je rekao da se političari u Bosni i Hercegovini moraju posvetiti pitanjima reformi, a da priče o bilo kakvom povlačenju nadležnosti, kojima se svjedoči prethodnih dana i koje potencira član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ne dolaze u obzir.

(Klix  Foto:SB)